Închide

Și bogații plâng | Cea mai mare scădere a averii unui super-bogătaș în 2021 – 27 miliarde de $

Avatar
Pinduoduo

Sursa foto: Techcrunch.com.

Timp de citire: 2 minute

Colin Huang, fondatorul platformei chinezești de comerț electronic Pinduoduo, este omul care a pierdut cea mai mare sumă din averea sa estimată în acest an – 27 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg care citează datele din Bloomberg Billionaires Index.

Acțiunile companiei s-au prăbușit în primele opt luni ale acestui an, în special din cauza măsurilor luate de autoritățile de la Beijing împotriva giganților tehnologici din această țară. Dintre toți cei 500 de membri ai selectului club al celor mai bogați oameni din lume, Huang a pierdut cel mai mult din averea estimată, chiar mai mult decât cei aproximativ 16 miliarde de dolari evaporați din averea președintele grupului chinez Evergrande, Hui Ka Yan, al cărui imperiu imobiliar se află sub presiunea unor datorii uriașe, îndreptându-se spre faliment, în opinia unor experți în domeniu.

Cazul lui Colin Huang este cel mai emblematic exemplu al felului în care doctrina politică a președintelui Xi Jinping împuținează averile marilor bogătași ai Chinei. Tot mai des, Xi susține și solicită clasei conducătoare chineze să lupte pentru ”prosperitatea comună”, pentru aceasta interferând tot mai des în afaceriile companiilor din sectorul privat.

Acțiunile Pinduoduo s-au prăbușit în acest an cu procente mai mari decât cele ale altor concurenți din sectorul tehnologic chinezesc, precum Alibaba Group Tencent Holdings.

Acțiunile companiei sunt ”mai vulnerabile la măsurile represive în comparație cu omoloagele sale cu modele de business mai mature și mai profitabile. Acesta este principalul motiv pentru care acțiunile sale au performat mai slab decât cele ale altor companii de tehnologice”, consideră Kenny Ng, expert strategic în domeniul securității la compania de consultanță Everbright Sun Hung Kai Co. din Hong Kong.

Certificatele americane de depozit (ADR) ale Pinduoduo au scăzut cu 44% în acest an, comparativ cu o scădere de 33% a ADR-urilor celor de la Alibaba. Acțiunile Tencent au scăzut cu 18% anul acesta, la bursa din Hong Kong.

Huang, care deține 28% din Pinduoduo, a înființat compania în 2015 și a transformat-o rapid într-un gigant al comerțului electronic din China, grație ideii de a introduce ședințele de cumpărături online de grup (community buying). În 2020, numărul de utilizatori activi ai companiei se situa la 788 de milioane de-a lungul întregului an, depășindu-i pe cei 779 de milioane de utilizatori de pe marketplace-urile online al Alibaba.

Valoarea de piață a companiei a atins un vârf de 178 miliarde de dolari, aflându-se acum la aproximativ 125 de miliarde de dolari. Compania a anunțat luna trecută că în trimestrul al doilea a reușit să obțină un profit trimestrial, pentru prima dată de când a fost listată.

Huang, a cărui avere este estimată acum la aproximativ 35 de miliarde de dolari, a renunțat anul trecut la funcția de director executiv al companiei, iar în martie și-a dat demisia și din funcția de președinte.

scroll to top