Închide

Sony a vândut mai puține console PS5 decât se estimase. Profitul anual din 2023, în scădere

Avatar
playstation, ps5, video game

Fotografie de altairayon pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Sony a raportat marți o scădere cu 7% a profitului anual în anul fiscal 2023, tras în jos de declinul diviziei sale de servicii financiare, potrivit CNBC.

De asemenea, compania a ratat la limită prognoza privind vânzările de unități ale consolei sale emblematice de jocuri PlayStation 5 pentru întregul an.

Iată cum s-a descurcat Sony în trimestrul din martie față de estimările de consens ale LSEG:

  • Venituri: 3,5 trilioane de yeni (22,4 miliarde de dolari) față de 2,89 trilioane de yeni așteptați. Aceasta reprezintă o creștere de 14% de la an la an – dar prima scădere de la trimestrul din septembrie 2020 al Sony, conform datelor LSEG.
  • Profitul operațional: 229,4 miliarde de yeni față de 236,81 miliarde de yeni așteptați. Aceasta marchează un salt de 57% de la an la an.
  • Gigantul japonez al jocurilor de noroc a raportat venituri de 13 trilioane în 2023, o creștere de 19% de la an la an.

Totuși, profitul operațional al Sony pentru întregul an a fost de 1,2 trilioane de yeni, în scădere cu 7% de la an la an.

Sony a ratat la limită obiectivul revizuit în scădere pentru vânzările PlayStation 5. Firma a declarat că vânzările consolei sale emblematice au totalizat 20,8 milioane în anul fiscal 2023.

Această cifră este ușor mai mică decât ținta revizuită de 21 de milioane de unități pe care Sony a oferit-o investitorilor în februarie. Înainte de aceasta, compania prognozase că consola sa PS5 va vinde 25 de milioane de unități pentru întregul an.

Sony se așteaptă la vânzări și mai slabe, de 18 milioane de unități ale PS5 în anul care se va încheia în martie 2025, a declarat un executiv al companiei, potrivit Reuters.

Această decizie vine după ce Sony a anunțat luni o reorganizare a conducerii unității sale de jocuri Sony Interactive Entertainment (SIE), directorul general interimar al diviziei, Hiroki Totoki, devenind președinte al afacerii.

Directorii de lungă durată ai Sony, Hideaki Nishino și Hermen Hulst, au fost numiți directori generali ai Platform Business Group și, respectiv, Studio Business Group – două divizii nou create în cadrul SIE.

Unitatea financiară cântărește asupra profitului

Sony a declarat că afacerea sa de servicii financiare a fost principalul segment care a dus la scăderea profitului.

În 2023, venitul operațional al unității de servicii financiare a fost de 173,6 miliarde de yeni, marcând o scădere de 22,5% de la an la an, după o creștere fermă în 2022.

Compania a suferit, de asemenea, din cauza unui declin în afacerea sa de soluții de imagistică și detectare (I&SS), care găzduiește cipurile sale de imagistică.

Afacerea I&SS a Sony a înregistrat un venit operațional de 193,5 miliarde de yeni, în scădere cu 9% față de 2022.

Sony a declarat că prognozează o scădere a veniturilor globale ale grupului pentru anul fiscal curent. Compania se așteaptă ca vânzările să ajungă la 12,3 trilioane de yeni pentru anul care se va încheia în martie 2025, în scădere cu 5%.

Venitul operațional pentru anul fiscal 2024 este așteptat să totalizeze 1,28 trilioane de yeni, în creștere cu 5%, a precizat Sony în rezultatele sale consolidate.

scroll to top