Soros vs. Orbán: 2-0 | Reforma universitară a Ungariei este ilegală, potrivit deciziei CJUE


Autor:    -  
Ceu Biblioteca
Biblioteca Universității Central Europene, inaugurată în 2016. Sursa foto: CEU.

Timp de citire: 2 minute

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a anunțat marți decizia privind căreia reforma învățământului superior adoptată de Parlamentul Ungariei, care a obligat o universitate fondată de George Soros să-și relocheze activitățile în afara Ungariei, încalcă legislația UE, relatează Reuters.

Hotărârea vine ca urmare a unei plângeri înaintate de Comisia Europeană și este una dintre numeroasele aspecte în care UE s-a poziționat împotriva poziției dure a premierului maghiar Viktor Orbán în ceea ce privește migrația și minoritățile, precum și măsurile de sporire a controlului de stat asupra instanțelor, mass-media și ONG-urilor.

Conform reformei adoptate în 2017, universitățile înregistrate în străinătate nu mai pot funcționa în Ungaria, decât dacă oferă cursuri și în țările lor de origine, o dispoziție despre care Curtea Europeană de Justiție a declarat marți că este împotriva legislației UE.

”Condițiile introduse de Ungaria pentru a permite instituțiilor străine de învățământ superior să își desfășoare activitățile pe teritoriul său sunt incompatibile cu legislația UE”, a decis instanța.

Universitatea Central Europeană, fondată în anii ’90 de George Soros, și-a transferat cea mai mare parte a cursurilor în afara Ungariei, după o lungă bătălie juridică între organizațiile magnatului de origine ungară, care promovează o agendă liberală, și guvernul de la Budapesta.

CJUE a mai spus că obligația conform căreia universitățile din afara UE pot opera în Ungaria numai dacă țara lor de origine are un tratat bilateral cu Ungaria este de natură să încalce Carta Drepturilor Fundamentale a UE, care protejează libertatea academică și libertatea de a opera o afacere. În plus, legislația maghiară se plasează împotriva angajamentelor asumate de Ungaria ca membru al Organizației Mondiale a Comerțului, a hotărât CJUE.

Soros vs. Orbán: 2-0

Anterior, în luna iunie, CJUE a stabilit că legea maghiară adoptată de Parlament în 2017, care impunea noi reguli care obligau ONG-urile care primeau donații din străinătate de peste 7,2 milioane de forinți pe an (aproximativ 20.000 EUR) să se înregistreze oficial ca entități finanțate extern, este neconformă cu dreptul Uniunii Europene. Curtea a decis că Parlamentul de la Budapesta a impus ”restricții discriminatorii și nejustificate privind donațiile străine făcute către organizațiile societății civile”, potrivit comunicatului instanței supreme a UE, cu sediul la Luxemburg.

Adoptarea acestei legi venea în contextul în care Orbán, aflat la putere încă din 2010, promisese să pună capăt democrației liberale în țară și se angajase să își păstreze atitudinea ostilă față de ONG-urile finanțate din străinătate.

În urma intrării în vigoare a legii, Fundația pentru Societate Deschisă, ONG înființat și finanțat de Soros cu activitatea centrală la Budapesta, care, la rândul său, finanțează zeci de organizații neguvernamentale din întreaga lume, și-a mutat operațiunile și personalul de la Budapesta la Berlin.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!