Închide

Spania ia măsuri urgente în ceea ce privește uleiul de măsline

Avatar
olive oil, oil, food

Fotografie de 1195798 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, supermarketurile blochează sticlele de ulei de măsline, pe măsură ce prețurile cresc și furturile se intensifică, informează Reuters.

Un litru de ulei de măsline extravirgin se vinde cu până la 14,5 euro în unele supermarketuri, ceea ce a propulsat uleiul de măsline în categoria produselor pe care comercianții le pun etichete de securitate, alături de băuturile spirtoase, produse cosmetice și electrocasnice.

“Asistăm la o creștere majoră a furturilor din magazine”, a declarat Ruben Navarro, directorul general al lanțului de supermarketuri Tu Super, care operează 30 de magazine în regiunea spaniolă Andalucia. “Uleiul de măsline a devenit un produs ideal pentru hoți”.

Seceta a scumpit uleiul de măsline cu 150%

Prețul uleiului de măsline, care acum este în mod oficial de 8 euro pe litru, a crescut cu 150% în ultimii doi ani în Spania, deoarece o secetă toridă în sudul țării a afectat recolta de măsline. Bande organizate de infractori fură uleiul pentru a-l revinde, a declarat Navarro.

Începând cu septembrie, Tu Super a legat cu lacăt sticlele de 5 litri de ulei de măsline de rafturi pentru a preveni furtul.

Lanțul de magazine Tu Super nu este singurul care înăsprește securitatea: în unele supermarketuri precum Carrefour și Auchan din Madrid, sticlele de un litru portă un ambalaj antifurt.

Poliția spaniolă a descoperit, de asemenea, furturi de ulei de măsline din mori, iar în octombrie a arestat două persoane în cadrul unei anchete privind furtul a 56 de tone de ulei de măsline extravirgin.

Familiile din Spania cumpără de obicei ulei de măsline în vrac pentru gătit. Fiind printre cei mai mari consumatori de ulei de măsline din lume, spaniolii au redus deja semnificativ vânzările: volumul vânzărilor de ulei de măsline extravirgin a scăzut cu 17% în ultimele 12 luni până în septembrie, potrivit NielsenIQ.

În Spania, furturile de articole cu o valoare mai mică de 400 de euro nu sunt pedepsite decât dacă este vorba despre o infracțiune repetată.

CEO al supermarketului Tu Super, Ruben Navarro, declară că ”uleiul de măsline devine un produs ideal de furat. Am observat o creștere majoră a furturilor la raft”. Evaluarea sa vine în contextul în care conduce 30 de supermarketuri din regiunea Andalucia din Spania. Navarro afirmă că este furat uleiul de măsline pentru a fi revândut pe piața neagră.

scroll to top