Închide

Studiu global: 3/4 din tineri cred că ”viitorul e înfricoșător”, din cauza crizei climatice

Avatar
landscape, change, climate

Fotografie de ELG21 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Concluziile unui studiu realizat la nivel global și publicat marți arată că tinerii lumii experimentează ”o suferință psihologică profundă” din cauza schimbărilor climatice și a inacțiunii guvernelor cu privire la criza climatică, scrie CNBC.

Astfel, aproximativ 45% din cei 10.000 de tineri chestionați pentru studiul realizat în zece țări ale lumii au declarat că suferința psihologică și anxietatea cauzate de criza climatice le afectează viața de zi cu zi și capacitatea de a funcționa în parametri normali. Trei sferturi dintre respondenții cu vârste între 16 și 25 de ani cred că ”viitorul este înfricoșător”, în timp ce 64% dintre tineri consideră că guvernele nu fac suficient pentru a evita o criză climatică.

Aproape două treimi dintre tinerii lumii spun că s-au simțit trădați de guvernele țărilor lor, iar 61% au declarat că guvernele nu îi protejează nici pe ei înșiși, nici planeta, nici pe generațiile viitoare.

Studiul, despre care autorii spun că ar fi prima cercetare la scară largă de acest tip, a fost condus de profesori de la Universitatea din Bath din Marea Britanie și de la Stanford Center for Innovation in Global Health. Deocamdată, studiul este în curs de evaluare inter pares în jurnalul The Lancet Planetary Health.

”Astfel de niveluri ridicate de suferință psihologică, impact la nivel funcțional și sentimente de trădare din partea autorităților vor avea un impact inevitabil asupra sănătății mintale a copiilor și tinerilor”, avertizează autorii studiului.

Ei au adăugat că, deși anxietatea climatică nu poate constitui o boală mintală în sine,

”… realitățile schimbărilor climatice, alături de eșecurile guvernelor în a acționa, sunt factori cronici de stres, pe termen lung și potențial inevitabili, condiții în care problemele de sănătate mintală se vor agrava.”

Caroline Hickman, cercetător la Universitatea din Bath și co-autoare a studiului, a declarat că anxietatea în rândul copiilor și tinerilor reprezintă ”o reacție complet rațională, având în vedere răspunsurile inadecvate la schimbările climatice pe care văd că le au guvernele”.

În plus, Liz Marks, lector la aceeași universitate, a declarat că este

”… șocant să auzi atât de mulți tineri din întreaga lume simțindu-se trădați de cei care ar trebui să îi protejeze. Este momentul să ne confruntăm cu adevărul, să îi ascultăm pe tineri și să luăm măsuri urgente împotriva schimbărilor climatice.”

Tinerii din țările emisferei sudice par să fie cei mai îngrijorați cu privire la criza climatică, 92% dintre filipinezi descriind viitorul drept ”înfricoșător”.

De asemenea, 81% dintre tinerii chestionați în Portugalia și-au exprimat, de asemenea, acest nivel de îngrijorare, cea mai mare rată dintre țările din emisfera nordică incluse în studiu. Merită precizat că Portugalia a înregistrat o creștere substanțială a cazurilor de incendii de vegetație în ultimii ani, pe fondul temperaturilor tot mai ridicate.

O altă cercetare, ale cărei date au fost publicate la sfârșitul lunii august de către compania britanică de cercetare a pieței Ipsos Mori, a arătat că îngrijorarea publicului cu privire la schimbările climatice și la poluare a ajuns la niveluri record. Concluziile s-au bazat pe un studiu efectuat pe un eșantion de peste 1.000 de persoane adulte din Marea Britanie, arătând că 38% dintre cei cu vârsta peste 55 de ani erau susceptibili să ridice îngrijorări cu privire la mediu, comparativ cu abia 24% dintre britanicii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani.

scroll to top