Închide

Statul, păgubit din nou. Cine sunt cei trei politicieni care au girat pentru Blue Air un împrumut de zeci de milioane de euro?

Avatar
Blue Air

foto: www.clujinsider.ro

Timp de citire: 3 minute

Ludovic Orban, Lucian Bode și Sebastian Burduja sunt politicienii care au semnat Hotărârea de Guvern de la finalul anului 2020 prin care statul a garantat un împrumut de peste 60 de milioane de euro companiei aeriene Blue Air. Potrivit actului, Blue Air a garantat, la rândul ei, cu o pădure de aproape 10 hectare din Băneasa, cu 6 aeronave și cu acțiunile patronilor Cătălin și Cristian Rada.

Însă, terenul cu pădure era însă neconstruibil, iar avioanele erau deja ipotecate la bănci și ANAF și aveau motoare de la alte aeronave. Toate acestea erau trecute în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern. Iar Eximbank avertiza încă de la acea vreme că exista riscul ca Blue Air să nu poată rambursa împrumutul, deoarece societatea era decapitalizată, iar gradul de îndatorare era extrem de ridicat, anunță Realitatea Plus.

Toate acestea au devenit motiv de dispută între politicieni. Liderul USR Cătălin Drulă spune că cei care au semnat hotărârea sunt datori cu o explicație românilor care au fost păgubiți din cauza problemelor companiei aeriene. Mai mult, Drulă îl acuză pe Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, că știa încă de acum 4 luni că oamenii își vor cumpăra bilete pentru niște zboruri care nu vor avea loc.

Cum se poate da un ajutor, un împrumut de 300 de milioane care e garantat cu active de – probabil – maxim 10 milioane? Dacă cineva răspunde la întrebarea asta și eu cred că ar trebui să răspundă organele…ar trebui să răspundă procuratura la această întrebare, de ce domnul Cîțu, ministrul de Finanțe, a refuzat să semneze, și-a luat concediu în aceiași zi și l-a lăsat pe domnul Burduja să semneze aceste garanții? Probabil că știa ceva. Cele 300 de milioane de lei sunt pierdute, statul poate mai recuperează 5%” 5,02”, a declarat președintele USRPLUS, Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor în guvernarea PNL-USRPLUS-UDMR, până în 1 septembrie 2021.

Fostul premier, Ludovic Orban, spune că ajutorul de stat a fost justificat și că s-a acordat în mod legal.

Ce spune Orban?

„Noi am acordat așa cum au făcut toate țările europene ajutoare de stat aeroporturilor și ajutoare de stat companiilor aeriene. Ajutorul de stat a fost acordat în conformitate cu prevederile legii, cu o notificare prealabilă la Comisia Europeană. Nu am stat eu să analizez chestiunea garanțiilor”, a declarat Ludovic Orban.

Iar fostul secretar de stat de la Finanțe, Sebastian Burduja, a declarat pentru G4media.ro că ajutorul de stat a fost necesar pentru salvarea companiilor aeriene afectate de pandemie. El susține că responsabil de evaluarea companiei pentru garanțiile oferite statului a fost un evaluator independent autorizat.

”Guvernul României a intervenit pentru a salva cele două companii românești: Tarom și Blue Air. Prin acest Memorandum a fost stabilită acordarea pentru Blue Air a unui credit pe șase ani în cuantum total de aproximativ 300 milioane lei. Evaluarea a arătat că valoarea companiei acoperea cu peste 150% valoarea ajutorului de stat. Statul Român a avut și are doi reprezentanți în cadrul Consiliului Administrativ al Blue Air. Dincolo de poziția, dar și de dreptul de veto al reprezentantului statului, acesta avea și obligația de a semnala orice aspect problematic din cadrul evoluției Blue Air”, potrivit lui Sebastian Burduja, actual ministru al Digitalizării, citat de G4Media.

Burduja a semnat hotărârea în locul ministrului Finanțelor de la acea vreme, Florin Cîțu, cel care și-a luat concediu chiar în ziua adoptării deciziei. Contactați de jurnaliști, nici Florin Cîțu, nici Lucian Bode nu au oferit răspunsuri cu privire la acea semnătură.

scroll to top