Închide

Studiu BCE: Tinerii, de două ori mai afectaţi de recesiunile grave decât vârstnicii

Avatar
girl, teen, café

Fotografie de nastya_gepp pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Potrivit unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), populația tânără este de două ori mai afectată decât vârstnicii de recesiunile grave. Astfel, guvernele ar trebui să se împrumute atât cât au nevoie pentru a salva locurile de muncă ale tinerilor, notează Bloomberg, potrivit B1.

Conform studiului, tinerii sunt mai dependenți de muncă, pentru a câştiga un venit pe baza căruia să se împrumute. În schimb, generaţiile mai vârstnice sunt mai puţin dependente pentru că deţin, probabil, active financiare.  În consecință, chiar dacă o recesiune poate diminua preţul activelor, cel mai mare impact se resimte în pierderea locurilor de muncă pentru cei tineri, declară Alessandro Ferrari, realizatorul studiului.

Mai mult, experienţa dobândită cu ocazia crizei îi face pe tineri să evite să îşi asume riscuri, ceea ce pe termen lung le reduce randamentele pentru economiile lor viitoare. Deşi majoritatea guvernelor au injectat sprijin fiscal pentru a proteja locurile de muncă pentru moment, există anumite dubii legate de cât de mult ar trebui să continue acest sprijin şi dacă ar trebui majorate taxele pentru a reduce o povară a datoriei fără precedent.

Una dintre concluziile studiului este aceea că guvernele ar trebui să majoreze împrumuturile acum, pentru menţinerea tinerilor în câmpul muncii, mișcare făcută în avantajul economiei.

Economiștii se așteaptă la o nouă recesiune în Europa din cauza pandemiei de coronavirus

Zona euro, zona care împarte moneda unică, și-a văzut economia diminuată cu 11,8% în al doilea trimestru al anului 2020, afectată de măsuri stricte de blocare utilizate pentru a controla răspândirea virusului, iar o nouă recesiune ar putea deveni realitate, spun economiștii.

Multe guverne anunță noi restricții de blocare sau o încetinire a redeschiderii, deoarece se confruntă cu o creștere semnificativă a cazurilor.

Îngrijorările cu privire la șocul economic al restricțiilor suplimentare au trezit îngrijorări pe bursele europene.

“Pandemia prezintă un risc esențial pentru apelul nostru la o redresare după blocarea activității economice din martie / aprilie”,

a declarat Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg.

Cathal Kennedy, economistul european al RBC, a declarat că noile măsuri „vor afecta din nou în primul rând sectorul serviciilor” și că vor duce la o activitate comercială mai lentă în următoarele luni.

scroll to top