STUDIU german confirmă: testele rapide negative nu sunt un “bilet spre libertate”

,
Autor:    -  
Teste Covid
Foto: mpix-foto/stock.adobe.com (THORSTEN MALINOWSKI)

Timp de citire: 2 minute

Testele rapide adesea nu detectează infecția cu Omicron, deși depistau relativ lejer celelalte tuplini, inclusiv Delta. Un studiu german recent arată că multe teste antigene comune nu pot detecta infecțiile cu varianta Omicron a coronavirusului, scrie Kleine Zeitung.

Cercetătorii conduși de virologul din München Oliver Keppler de la Ludwig-Maximilians-Universität au examinat nouă tipuri de teste rapide antigen pentru detectarea unei infecții cu varianta omicron sau delta – și au tras o concluzie serioasă: opt dintre testele avizate de Institutul German Paul Ehrlich au fost mai proaste la detectarea infecției cu Omicron decât a infecției cu Delta. Acesta a fost rezultatul unui studiu publicat în revista „Medical Microbiology and Immunology”.

„Nu ar trebui să luați niciodată un rezultat negativ ca un bilet de trecere liberă. În special în valul Omicron, măsurile de precauție precum păstrarea distanței și purtarea măștilor sunt importante pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe ceilalți”, a avertizat Keppler.

Keppler a avertizat că testarea persoanelor fără simptome creează un fals sentiment de securitate, mai ales în valul actual.

„Din punctul meu de vedere, autotestarea asimptomatică nu are sens”, a spus medicul.

Cu toate acestea, este logic să vă testați cu teste rapide antigen bune, de laborator, asta odată cu limitarea contactelor în cazul apariției simptomelor. Apoi, încărcătura virală va crește și testele sunt mai probabil să funcționeze.

Keppler a menționat că doar în Germania acum există 580 de teste rapide pe piață.

Aproximativ zece teste disponibile ar fi suficiente pentru depistarea Omicron.

Între sfârșitul lunii octombrie 2021 și a treia săptămână din ianuarie a acestui an, oamenii de știință au examinat 166 de cazuri corona care au fost caracterizate prin intermediul unui test PCR și secvențiere, dintre care 101 au fost infecții cu Omicron și 65 au fost infecții Delta. Opt dintre cele nouă teste examinate au fost enumerate de Institutul Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale ca teste antigene marcate CE și au îndeplinit, de asemenea, criteriile minime cerute, cel puțin pe baza informațiilor producătorului.

Problema constă în sensibilitatea testului

Primele teste au arătat un rezultat parțial pozitiv: cel puțin nu au existat rezultate fals pozitive, a spus Keppler. În acest scop, au fost examinate 115 tampoane cu test PCR negativ. Cu toate acestea, au existat probleme cu sensibilitatea testului: cu o încărcătură virală de Omicron foarte mare (cu o valoare CT mai mică de 25), testele rapide au funcționat doar în 31 până la aproximativ 78 la sută din probele de tampon.

Cu o încărcătură virală medie (cu valori CT între 25 și 30), rata de succes pentru infecțiile cu Omicron a fost doar de la zero la 8%.

Aproape toate testele au detectat mai mult de 70% din infecțiile delta atunci când încărcătura virală a fost foarte mare.

Cu o încărcătură virală medie, totuși, rata de succes a fost doar între zero și 28%. Pentru a obține o probabilitate de detecție de 95%, încărcătura virală într-o probă cu Omicron a trebuit să fie de până la o sută de ori mai mare decât cu Delta în unele dintre testele examinate.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!