Închide

Studiu global: Peste un sfert dintre femeile sub 50 de ani, victime ale violenţei domestice

Avatar
woman, fist, concept

Fotografie de ELG21 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Mai mult de un sfert dintre femeile cu vârsta de sub 50 de ani la nivel mondial au fost victime ale violenţei domestice comise de un partener de sex masculin, conform unui nou studiu, relatează joi dpa. Descoperirile sugerează, de asemenea, că violenţa domestică începe devreme – 24% dintre adolescentele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani au afirmat că au fost victime ale violenţelor comise de partenerul lor intim.

Potrivit studiului publicat în The Lancet, citat de AGERPRES și realizat pe baza a sute de cercetări, 27% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani au fost victime ale violenţei fizice şi/sau sexuale comise de partenerul de viaţă. Aproximativ una din şapte a spus că acest lucru s-a întâmplat în ultimul an, echivalentul a 492 de milioane de femei în întreaga lume.

Potrivit autorilor studiului, cifra reală a femeilor abuzate este probabil mai mare decât estimările, având în vedere stigmatizarea violenţei domestice care poate face mai puţin probabil ca femeile să raporteze abuzurile.

Cercetători de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii și din cadrul altor instituţii au analizat 366 de studii realizate în perioada 2000-2018, cercetări aflate în Baza de date globală a OMS privind violenţa împotriva femeilor.

Aceste studii au fost efectuate pe două milioane de femei şi fete din 161 de ţări şi regiuni ale lumii, acoperind astfel 90% din populaţia feminină la nivel global cu vârsta de peste 15 ani.

“Deşi acest studiu a avut loc înainte de pandemia de COVID-19, cifrele sunt alarmante, iar cercetările au arătat că pandemia a exacerbat problemele care au dus la violenţa din partea partenerului intim, cum ar fi izolarea, depresia, anxietatea şi consumul de alcool, precum şi reducerea accesului la servicii de sprijin”, a declarat dr. Claudia Garcia-Moreno, autorul principal al studiului.

scroll to top