Studiu | Stresul psihic și tehnic, printre cele mai mari dificultăți pentru profesori în 2020
Stresul “psihic, social și tehnic”, timpul insuficient pentru organizarea lecțiilor, precum și lipsa metodologiei pentru școala online au fost cele mai mari dificultăți amintite de către profesori în privința predării la distanță, pe perioada pandemiei, potrivit unui studiu pe această temă, realizat de Consorțiul Universitaria, care reunește cinci dintre cele mai mari universități din România, citat de edupedu.ro
Lucrurile au evoluat considerabil în atitudinile față de școala online, iar pedagogia a ajuns să primeze, ca interes, în fața tehnologiei, pe parcursul ultimelor 12 luni, a declarat Ovidiu Pânișoară, reprezentant al Universității din București și participant la realizarea studiului.
Pe de altă parte, el arătat că o chestiune anume a rămas relativ constantă, conform profesorilor participanți: capacitatea diferită a elevilor cu rezultate bune sau mai puțin bune la învățătură de a se adapta la tehnologia școlară.
Consorțiul Universitaria și Universitatea din București au dat publicității câteva date preliminare din studiu, la care au participat, în faza de “ieșire din școala online” din februarie a.c., peste 10.000 de profesori din învățământul preuniversitar. Datele sunt comparate cu cele ale unui studiu realizat în primăvara anului trecut, la care au participat 6.000 de profesori.
Raportul va fi finalizat peste câteva săptămâni, urmând să fie comparate detaliat cele două sondaje, potrivit Ovidiu Pânișoară, directorul Departamentului pentru Formarea Profesorilor din cadrul Universității din București și participant la realizarea studiului.
Acesta semnalează două dintre comparațiile-cheie, una referitoare la modul cum profesorii se raportau la pedagogie și tehnologie în martie 2020, respectiv în februarie 2021; a doua – referitoare la modul cum, în opinia profesorilor, elevii cu rezultate bune, respectiv mai puțin bune continuă să se adapteze diferit la tehnologia școlară.

Foto: edupedu.ro
În martie 2020, profesorii erau mai preocupați de tehnologia pe care erau nevoiți să o folosească, “nu erau interesați de aspectele pedagogice din spatele predării online. După un an, au învățat să facă tot felul de inferențe, de ce un lucru funcționează sau nu, acum sunt mult mai preocupați” de actul pedagogic în raport cu tehnologia, “au început să realizeze cât de importantă e pedagogia din spatele tehnologiei”.
Pe de altă parte, în cazul elevilor, “după un an de zile nu sunt mari diferențe între ceea ce ne ridica multe semne de întrebare în 2020: elevii cu rezultate foarte bune și bune s-au adaptat ușor la tehnologia școlară, dar elevii mai slabi la rezultate s-au adaptat mai greu și la școala online. Acest lucru rămâne valabil după un an de zile. (…) O mică explicație dată de noi: elevii cu rezultate mai slabe foloseau tehnologia, pentru divertisment de exemplu, dar nu au folosit tehnologia didactică. Erau nativi digitali, știau să lucreze cu tehnologia, dar nu și cu tehnologia de învățare. Acest model a rămas valabil” în opinia profesorilor participanți la studiu.

Foto: edupedu.ro
Consorțiul Universitaria reunește cinci dintre cele mai mari universități din România – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București.