SUA a devenit raiul minerilor de criptomonede, după ce China a fost ștearsă de pe hartă
Statele Unite au devenit epicentrul global al industriei de ”minerit” pentru Bitcoin, după ce represiunea politică a industriei de către Beijing a eliminat efectiv această practică din China, fostul leagăn al industriei de profil, scrie Bloomberg, citând datele Centrului pentru Finanțe Alternative de la Universitatea din Cambridge.
La sfârșitul lunii august, America deținea 35,4% din din activitățile de minare de bitcoin, potrivit Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI), indicele compilat de universitatea britanică. În aprilie, activitatea americanilor pe această piață era la mai puțin de jumătate (16,8%).
Creșterea ponderii relative a SUA a fost determinată de decizia Chinei de a pune stavilă industriei, în vederea unui control mai strict al riscului financiar. La lansarea Bitcoin, în 2009, China era piața pe care operau cei mai activi ”mineri” de Bitcoin, care căutau să exploateze electricitatea ieftină de pe piața chineză.
Acum, eforturile intense ale Beijing-ului de a reduce la zero piața criptomonedelor, anunțate în luna mai, dau roade. Ponderea Chinei în mineritul Bitcoin a atins nivelul zero, potrivit cercetătorilor de la Cambridge, care raportau o cotă de 75% în septembrie 2019, atunci când a început colectarea acestor date. Nu mai departe de aprilie 2021, ponderea Chinei pe piață era de 46%.
Totuși, este foarte probabil ca ”minerii” chinezi să se fi orientat spre direcționarea activităților lor prin rețele private virtuale (VPN), care fac ca stațiile de minare să pară că funcționează în alte teritorii. Creșterile recente ale ratei de hashing din Irlanda și Germania ar putea fi rezultatul acestei tactici utilizate de chinezi, care folosesc VPN-uri sau servere proxy, potrivit cercetării de la Cambridge.
Cotația Bitcoin a crescut cu peste 370% în ultimul an, ajungând acum la circa 54.650 de dolari, ceea ce aduce valoarea totală a pieței la aproximativ 1 trilion de dolari.
În Kazahstan, ponderea ratei de hashing a atins 18,1% în august, în creștere de la 8,2% în aprilie, în timp ce Rusia a crescut la 11%, de la 6,8% în aceeași perioadă.
Firmele care se ocupă cu minarea de Bitcoin consumă echivalentul a 0,45% din producția mondială de electricitate, adică mai mult decât o țară precum Filipine, estimează cercetătorii de la Cambridge.