Statele Unite și Uniunea Europeană sunt aproape de un acord care vizează reducerea dependenței Europei de sursele de energie de proveniență rusească, în contextul în care SUA și aliații săi europeni încearcă să izoleze și să pedepsească Moscova pentru invadarea Ucrainei, anunță Bloomberg. Potrivit consilierului pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, un acord în acest sens va fi anunțat de vineri.
Președintele american Joe Biden a aterizat aseară la Bruxelles și va fi prezent în capitala Belgiei astăzi în vederea participării la trei summit-uri, cu liderii NATO, G7 și UE.
Acordul este destinat să asigure aprovizionarea cu gaz natural american și hidrogen pentru Europa, potrivit unei surse apropiate discuțiilor.
”O prioritate majoră atât pentru președintele Biden, cât și pentru aliații săi europeni este reducerea dependenței Europei de gazul rusesc, cu o foaie de parcurs pentru a face asta – ce pași trebuie să fie făcuți, cu ce pot contribui Statele Unite, ce trebuie să facă Europa însăși”, le-a spus Sullivan reporterilor care se aflau ieri la bordul Air Force One, cu care delegația americană a ajuns la Bruxelles.
El a sugerat că accentul se va pune pe diversificarea aprovizionării europene cu gaze naturale.
”Vă puteți aștepta ca SUA să caute modalități de a crește aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate către Europa”, a spus el.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că obiectivul îl reprezintă aprovizionarea suplimentară cu gaze pentru următoarele două ierni.
În principiu, este puțin probabil ca SUA să garanteze cantități specifice de livrări de gaz către UE și nu este clar cum va funcționa aranjamentul și nici dacă ar include un acord privind prețurile, potrivit surselor citate de Bloomberg.
În prezent, cumpărătorii europeni concurează cu țările asiatice pentru aprovizionarea la nivel mondial cu gaz natural lichefiat, o resursă destul de limitată.
Înainte de călătoria lui Biden spre Europa, secretarul Trezoreriei Janet Yellen, Jake Sullivan și directorul Consiliului Economic Național, Brian Deese, s-au întâlnit săptămâna aceasta cu directorul executiv al Exxon Mobil, Darren Woods, cu alți înalți oficiali ai unor companii energetice americane și cu lideri ai altor corporații importante, printre care și CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon.
Dimon a recomandat Casei Albe să dezvolte ceea ce el a numit un ”Plan Marshall” pentru a crește producția de gaze naturale din SUA și a reduce durata perioadei de dezvoltare a proiectelor de producție a energiei regenerabile, potrivit unor persoane familiare cu discuția.
La întâlnire s-a mai discutat și despre cât de pregătiți sunt producătorii de petrol și gaze din SUA să își intensifice producția, potrivit acelorași surse, care au dorit să își păstreze anonimatul. Oficialii și managerii companiilor prezenți la discuții au vorbit și despre posibilitatea de a compensa deficitele de producție, în cazul în care UE va decide, în cele din urmă, să se alăture Statelor Unite în demersul de interzicere a importurilor de țiței rusesc.
Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al UE, reprezentând peste 40% din importuri. UE, care se bazează, de asemenea, pe Rusia pentru cea mai mare parte din nevoile sale de import de cărbune și petrol, se luptă să-și reducă dependența energetică de Rusia.
În plus, Comisia Europeană a adoptat miercuri un proiect de regulament care cere țărilor să se asigure că depozitele de gaz sunt umplute până la 80% înainte de iarna viitoare și la 90% în anii următori. Comisia a cerut, de asemenea, achiziții comune de gaze de către statele membre pentru a contribui la asigurarea celor mai bune condiții.