Închide

SUA | Walmart nu reușește să transforme creșterile generate de pandemia COVID-19 în profit

Avatar
Walmart Store Exterior Royalty Free Image 1584370149

Foto: getty images

Timp de citire: 2 minute

Walmart a înregistrat o creștere puternică a vânzărilor în timpul crizei Covid, dar, din păcate, nu a reușit să transforme această creștere în profit. De asemenea, retailerul american își face griji cu privire la anul 2021, când se așteaptă ca măsurile anti-Covid-19 să dispară treptat, potrivit RetailDetail.

În exercițiul financiar trecut, care s-a încheiat în ianuarie, Walmart a înregistrat o vânzare totală de 559,2 miliarde de dolari (463,3 miliarde de euro), care a fost cu 6,7 la sută mai mare decât anul anterior. Comerțul electronic, în special, a primit un impuls imens, crescând cu 79% pe piața sa internă, Statele Unite ale Americii. Totuși, această creștere s-a dovedit și foarte costisitoare: profitul operațional a scăzut cu 9,6 la sută, până la 20,6 miliarde de dolari (17 miliarde de euro). Deci, deși marjele se presupune că se îmbunătățesc, Walmart nu este încă capabil să genereze profit din activitățile sale online.

În ultimul trimestru important, tendința a continuat: deși vânzările au crescut cu 7,3% până la 152,1 miliarde de dolari (126 miliarde de euro), profiturile nu au îndeplinit așteptările. Câștigurile pe acțiune de 1,39 dolari s-au dovedit semnificativ mai mici decât cele 1,51 dolari la care se așteptau analiștii. Cauza nu este greu de găsit: costurile datorate Covid s-au ridicat la 1,1 miliarde de dolari. Comerțul electronic a crescut din nou în trimestru, cu 69%.

În ultimul trimestru, Walmart a vândut, de asemenea, filiala britanică Asda și operațiunile japoneze, ceea ce a provocat anulări scumpe. Cu toate acestea, Asda, în perioada de Crăciun, ultima în mâinile americane, a înregistrat o creștere comparabilă a vânzărilor de 5,1%. Britanicii s-au răsfățat cu mai multe produse premium (+30%) și au cumpărat mult mai mult online (+76%).

Walmart trebuie acum să-și mențină impulsul generat de Covid și să-l traducă într-o creștere profitabilă. Din păcate, directorul financiar Brett Biggs nu este sigur dacă acest lucru se va întâmpla. În anul următor, efectele provocate de Covid vor dispărea, iar industria supermarketurilor este una dintre puținele care așteaptă consecințe negative de la aceasta. Dacă vaccinările dau roade și oamenilor li se permite să iasă mai mult, probabil vor cheltui mai puțin în supermarketuri și mai mult pentru ospitalitate și agrement.

Prin urmare, retailerul se așteaptă la un profit stabil sau chiar ușor în scădere pentru exercițiul financiar curent, în timp ce cifra de afaceri va crește probabil cu maxim câteva procente. Retailerul dorește astfel să investească mai mult în automatizare, publicitate și noi servicii. De exemplu, compania dorește să livreze produse alimentare până la frigiderele clienților, să ofere mai multe opțiuni de preluare și să mărească capacitatea de preluare și să lanseze noi servicii financiare.

Walmart +, concurentul Amazon Prime, lansat în septembrie, va fi, de asemenea, un element cheie al strategiei. Serviciul de abonament stimulează achizițiile repetate, iar Walmart dorește să utilizeze datele achiziționate pentru experiențe personalizate și un marketing mai bun. Una peste alta, Walmart vizează 14 miliarde de dolari în cheltuieli de capital în acest exercițiu financiar.

scroll to top