Închide

Super-bogații lumii alimentează vânzările brandurilor de lux, în ciuda inflației și a recesiunii

Avatar
the bag, dior, good

Fotografie de hatrieu pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Prețurile la mâncare, benzină și călătorii au crescut în ultimul an – dar bogații par să ridice din umeri și încă alimentează vânzările la companiile de lux, unde pantofii sport pot costa 1.200 de dolari, iar mașinile sport depășesc cu ușurință 300.000 de dolari, potrivit CNBC.

Companiile care se adresează celor ultrabogați, inclusiv Ferrari și companiile-mamă ale Dior, Louis Vuitton și Versace, raportează vânzări puternice sau își ridică previziunile de profit. Rezultatele optimiste vin chiar și în timp ce temerile de recesiune planează asupra economiei, Walmart, Best Buy, Gap și alții reducându-și perspectivele financiare, invocând o scădere a cheltuielilor în rândul consumatorilor cu venituri mai mici, comprimate de inflație.

Forța constantă în categoria de lux este în concordanță cu încetinirile economice din trecut, spun experții, cei bogați fiind adesea ultimii care simt efectele din cauza pernei pe care o oferă bogăția lor extremă.

„A avea simboluri ale puterii în cadrul tribului tău este un lucru puternic”, a spus Milton Pedraza, fondator și CEO al Luxury Institute, o firmă de cercetare de piață și management de afaceri. „Acele simboluri ale puterii încă contează enorm în triburile celor ultrabogați.”

Louis Vuitton, de exemplu, oferă o pereche de adidași pentru 1.230 de dolari, precum și o geantă care costă 2.370 de dolari. Compania-mamă a LVMH, care deține și Christian Dior, Fendi și Givenchy, a raportat o creștere organică a veniturilor de 21%, până la 36,7 miliarde de euro (37,8 miliarde de dolari) în prima jumătate a anului 2022, comparativ cu un an în urmă.

La Versace, unde prețul pentru o pereche de pantofi sau o cămașă poate depăși cu ușurință 1.000 de dolari, veniturile trimestriale au crescut cu aproape 30%, până la 275 de milioane de dolari față de un an în urmă. Compania-mamă, Capri Holdings, care deține și Michael Kors și Jimmy Choo, a declarat că veniturile totale au crescut cu 15%, până la 1,36 miliarde de dolari pentru perioada respectivă.

În ciuda incertitudinilor economice mai largi, CEO-ul Capri, John Idol, a spus că compania rămâne încrezătoare în obiectivele sale pe termen lung datorită „rezilienței dovedite a industriei de lux”.

„Nimeni dintre noi nu știe ce se va întâmpla în a doua jumătate a anului cu consumatorul, dar se pare că industria de lux este destul de robustă și destul de sănătoasă”, a spus Capri în timpul unei convorbiri privind veniturile în această săptămână.

La începutul acestei luni, producătorul italian de super-mașini Ferrari și-a sporit, de asemenea, orientările pentru acest an, după ce veniturile au atins un record de 1,29 miliarde de euro (1,33 miliarde de dolari) în al doilea trimestru. Ferrari 296 GTB din 2022 al producătorului auto în vârstă de 75 de ani, care are capabilități hibrid plug-in, începe de la 322.000 de dolari, potrivit Car and Driver, în timp ce Ferrari 812 GTS din 2022 începe de la aproximativ 600.000 de dolari. Chiar și Ferrari-urile uzate se vând cu sute de mii de dolari.

În afara lumii luxului, unele companii observă, de asemenea, putere în opțiunile mai scumpe. Delta Air Lines, de exemplu, a citat o recuperare mai puternică a veniturilor pentru oferte precum clasa business și economy premium, în comparație cu celelalte bilete.

Deși industria de lux a avut întotdeauna un grad de rezistență, disparitatea în creștere a bogăției alimentată de pandemie se adaugă la puterea actuală a sectorului, a declarat Amrita Banta, director general al Agility Research & Strategy, care este specializată în consumatorii înstăriți.

„Venitul disponibil al celor mai înstăriți și consumatorilor HNW (cu valoare netă mare) a crescut, deoarece s-a cheltuit mai puțin pentru călătorii”, a spus ea.

În plus, ea a spus că a existat o schimbare culturală de la recesiunea din 2008 și că consumatorii cu valoare netă ridicată de astăzi sunt mai puțin vinovați de cheltuielile într-o încetinire și „se simt îndreptățiți să-și cheltuiască averea”. Ea a spus că aceasta este parțial o reflectare a oamenilor din țările în curs de dezvoltare, unde bogăția crește.

Companiile de lux ar putea observa o încetinire a cheltuielilor în rândul celor 80% dintre clienții lor care sunt „aproape bogați”, a spus Pedraza de la Institutul de lux. Dar el a spus că acești consumatori reprezintă de obicei aproximativ 30% din vânzări.

În schimb, el a spus că mărcile de lux se bazează adesea pe doar 20% din clientela sa – cei ultrabogați și foarte bogați — pentru majoritatea vânzărilor lor. Și din moment ce acest cadru este mult mai rezistent la inflație și recesiune, companiile de lux au tendința de a experimenta ultim dată o încetinire, a spus el.

„Tipul de clienți și volumul vânzărilor pe care le reprezintă în mărcile de lux adevărate îi fac super rezistenți”, a spus el. „Nu imuni, dar super rezistent.”

scroll to top