Închide

Surpriză în Cehia: premierul Babiš pierde alegerile, opoziția obține o victorie a la Pyrrhus

Avatar
ancient, architecture, building

Ceață la Praga, Fotografie de d_poltoradnev pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Alegerile generale din Cehia, desfășurate vineri și sâmbătă, s-au încheiat cu o surpriză majoră. Deși era creditat cu prima șansă, premierul populist Andrej Babiš a suferit o înfrângere complet neașteptată, deși într-o marjă minimă, în fața coaliției de opoziţie de centru-dreapta ”Împreună” (”SPOLU”). Cel mai probabil, vor urma lupte politice îndelungate pentru formarea unui nou guvern, însă, în cele din urmă, ajutat de jocurile făcute de președintele Miloš Zeman, controversatul miliardar ar putea să rămână la putere.

Rezultatele din 99,7% dintre secțiile de votare, numărate deja, arată că ”Împreună” a obținut 27,72% din sufragii, depăşind partidul premierului, ANO, care a obţinut 27,20%. Pe locul al treilea s-a clasat o altă coaliție, formată din Partidul Piraților și o formațiune a aleșilor locali, numită ”Primarii”, aceștia obținând 15,54% din voturi.

Calculele făcute la cald de televiziunea publică de la Praga arată că ”Împreună”, alături de Pirații / Primarii (Pir-STAN), ar putea obține 108 mandate în viitorul Parlament care numără 200 de membri.

”Jocuri de putere” la Praga

Înaintea alegerilor, președintele Miloš Zeman, cel mai apropiat prieten politic al premierului Babiš, îi promisese aliatului său că îi va oferi prima șansă de a forma un nou guvern, însă toate calculele fuseseră făcute în ipoteza în care Partidul ANO ar fi urmat să obțină cele mai multe voturi.

Electoratul a părut însă mult mai sensibil la numeroasele scandaluri în care a fost implicat Andrej Babiš, de la gestionarea defectuoasă a pandemiei, până la o sumedenie de scandaluri de corupție și dezvăluiri de presă, încununate cu dosarul Pandora, în care apare numele premierului într-un context legat de tranzacții offshore făcute prin intermediul unor firme apropiate acestuia.

”Zeman are dreptul să facă orice vrea, dar avem o democrație parlamentară și guvernul trebuie să fie susținut de o majoritate. Dacă vom cădeade acord cu PIR-Stan asupra formării unui guvern, atunci un astfel de guvern va trebui să apară”, a sunat prima reacție a liderului SPOLU, Petr Fiala, după ce partidul său și-a revendicat victoria, potrivit televiziunii publice din Cehia, citate de Bloomberg.

În ciuda declarației, câștigătorii se vor confrunta un un mare și greu de trecut obstacol, cel puțin pe termen scurt.

Promisiunea pe care Zeman i-a făcut-o lui Babiš îi poate oferi premierului un mandat teoretic nelimitat ca interimar, timp în care discuțiile și negocierile pentru o eventuală coaliție de opoziție ar putea să eșueze. De altfel, președintele a declarat în repetate rânduri că îi va oferi premierului șanse multiple de a forma un nou guvern, în situația în care partidul său va obține cele mai multe voturi.

Iar aici intervine problema celor din ”SPOLU”: sunt o coaliție formată din trei forțe partide, iar ANO are în continuare cele mai multe mandate dintre toate partidele luate individual.

Administrația prezidențială a anunțat sâmbătă seara că președintele și premierul se vor întâlni duminică dimineața, la ora 11, în cadrul unei întâlniri programate anterior.

Babiš a declarat că se așteaptă ca președintele să înceapă discuții cu partidele politice cu privire la formarea unui guvern abia miercuri.

”Suntem cel mai puternic partid politic! Dacă președintele mă va nominaliza, voi începe discuțiile pentru a forma un nou guvern”, a spus Babiš, după ce și-a felicitat adversarii pentru victoria obținută la limită.

Nu ar fi prima dată când președintele Zeman forțează constituția Cehiei. În 2013, sfidând majoritatea parlamentară, a numit de la sine putere un guvern tehnocrat, care a condus țara timp de șase luniâ, fără să fi trecut măcar de formă printr-o procedură de validare în Parlament. De asemenea, după alegerile anterioare, din 2017, el l-a menținut pe Babiš la putere într-un rol de premier interimat mai mult de șase luni, înainte ca acesta să-și asigure sprijinul unei majorități parlamentare.

Babiš, miliardar și câștigător politic de cursă lungă

Înfrângerea de la aceste alegeri oprește brusc șirul de șase victorii la rând ale partidului lui Babiš, ANO (care înseamnă ”DA” în limba cehă, n.n.), arătând furia masivă a electoratului împotriva celui care a condus scena politică cehă în ultimii ani.

Premierul este unul dintre cei mai bogați cehi, cu o avere netă estimată la 3,2 miliarde de dolari.

Rezultatul alegerilor reprezintă o veste bună și din altă perspectivă. În acest fel, pare să se fi evitat posibilitatea, avansată de premier înainte de scrutin, de a se alia cu un partid de extremă dreapta pentru formarea viitorului guvern. Potrivit datelor, această posibilitate este imposibilă, din punct de vedere matematic.

Guvernul lui Babiš a fost permanent criticat pentru felul defectuos în care a gestionat pandemia, Cehia, la cei 10,7 milioane de locuitori, suferind de pe urma uneia dintre cele mai mari rate de deces pe cap de locuitor din lume.

De asemenea, premierul se confruntă cu acuzații care sunt cercetate de Parchetul European, potrivit cărora una dintre companiile sale a utilizat în mod fraudulos fondurile Uniunii Europene, iar, mai recent, cu dezvăluirile din Pandora Papers, care susțin că a efectuat tranzacții offshore pentru a cumpăra proprietăți în Franța.

Mai mulți câștigători a la Pyrrhus și un alt mare perdant

Coaliția ”SPOLU” s-a angajat să readucă țara la modelul economic tradițional cehesc, extrem de rezervat și conservator din punct de vedere fiscal, după ce l-a criticat ani la rând pe Babiš pentru creșterea fără acoperire a pensiilor și creșterea uriașă a gradului de îndatorare a țării.

De partea celorlalți viitori aliați ai acestora, coaliția de centrul-stânga Pir-STAN, aceștia au militat constant pentru legături mai strânse cu Uniunea Europeană.

”Dominația lui Babiš s-a încheiat, iar acesta este un uriaș succes! Chiar din această seară probabil că vom începe negocierile cu cealaltă coaliție, pentru posibilitatea formării unui viitor guvern”, a declarat președintele Partidului Piraților, Ivan Bartoš, inginer de software și cunoscut activist civic de la Praga.

Noi complicații ar putea să apară din cauza stării precare de sănătate a președintelui Zeman. În vârstă de 77 de ani, acesta are diabet de tip 2, iar administrația prezidențială a anulat o apariție TV pe care o programase anterior pentru duminică, din cauza unor probleme de sănătate. De altfel, președintele a fost, pentru scurtă vreme, internat în spital, luna trecută.

Dar cea mai importantă premieră pentru scena politică cehă pe care o aduc aceste alegeri este faptul că, pentru prima dată de la căderea Cortinei de fier, Partidul Social Democrat Ceh, actual partener de guvernare al lui Babiš, nu va intra în Parlament.

Social-democrații au fost la putere fără întrerupere în ultimele două decenii. Urmaș al fostului partid comunist din perioada totalitară va intra astfel în istorie, pentru totdeauna, nereușind să treacă pragul electoral.

scroll to top