Închide

Surpriză la Chișinău: autoritățile interzic companiei Air Moldova reluarea curselor spre Moscova

Avatar
Air Moldova 1

Sursa foto: Air Moldova.

Timp de citire: 3 minute

După ce vineri compania aeriană Air Moldova anunțase reluarea zborurilor dintre Chișinău și Moscova începând cu 1 octombrie, sâmbătă lucrurile au luat o întorsătură neașteptată: autoritățile moldovene au interzis acest lucru companiei, anunțul fiind făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și vicepremier în guvernul de la Chișinău, Andrei Spînu, citat de Reuters.

Potrivit agenției de presă Moldpres, operatorii aerieni naționali vor avea interdicția de a efectua zboruri în Federația Rusă, decizia fiind luată de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), care a emis sâmbătă o Directivă Operațională în acest sens.

Decizia a fost luată în scopul asigurării siguranței și securității aeronautice, având în vedere hotărârea emisă de Organizația Aviației Civile Internaționale, precum și decizia de suspendare de către Agenția Europeană pentru Siguranța Zborurilor a tuturor certificatelor și aprobărilor emise agenților aeronautici ai Federației Ruse, precizează AAC.

Cu o seară înainte, vineri, vicepremierul Andrei Spînu anticipa această decizie într-o emisiune la postul TV Moldova 1.

El a spus că zborurile din Chișinău spre Moscova sunt riscante pentru securitatea pasagerilor, iar anunțul făcut de Air Moldova este ”iresponsabil”, potrivit site-ului TV8.md, care citează emisiunea ”Bună seara” de la Moldova 1.

Spînu a mai declarat că Air Moldova este o companie privată care ar fi controlată de Ilan Șor, care ar vrea ”să vină la putere și să fure”.

”Haideți să vedem cine a făcut anunț, Air Moldova, o companie privată, știm cum a fost preluată. Această companie este controlată de Șor și a făcut un anunț iresponsabil, pentru că în primul rând, trebuie să avem grijă de securitatea pasagerilor. Noi credem că astfel de zboruri sunt riscante și eu rog cetățenii să nu se lase cumva amăgiți de acest anunț, pentru că încă nu este nimic clar și Autoritatea Aeronautică Civilă a apus că va investiga și va ieși cu clarificări în perioada următoare”, a declarat Andrei Spînu, vineri seara.

Vicepremierul l-a îndemnat pe Ilan Șor, dat în căutare internațională, să revină acasă și să arate că este ”puternic”.

„Este rușinos ca aceste personaje să scoată lumea la proteste și să facă show cu acești oameni. Eu am o singură recomandare, dacă el e atât de puternic, să vină acasă, să-și ia avion din Tel Aviv, să zboare acasă și să arate că este așa. A fugit, este un fugar, se ascunde în Israel și chinuie acești oameni după ce ani la rând, împreună cu alții, a furat această țară. Oamenii trebuie să înțeleagă și să nu se lase provocați. E simplu, bandiții vor să revină la putere și asta se vede cu ochiul liber. Ei fac asta cu un singur scop, să vină la putere și să fure”, a subliniat ministrul.

Air Moldova a anunțat, vineri dimineața, că va relua zborurile spre Moscova începând cu data de 1 octombrie.

Compania a mai adăugat că decizia a fost luată în urma mai multor solicitări venite din partea cetățenilor Republicii Moldova, care se află în Federația Rusă și vor să revină acasă.

”Decizia de a relua zborurile se datorează și solicitărilor pasagerilor de a utiliza biletele achiziționate în perioada pandemică și după sistarea zborurilor. Totodată, există dificultăți cu care se confruntă zilnic sute de pasageri: necesitatea procurării repetate a biletelor la prețuri majorate, mai mult timp petrecut în deplasarea pe cale terestră, zborurile cu escală, în special în cazurile de urgență medicală”, se menționa în comunicatul de presă al companiei.

Zborurile spre Moscova au fost sistate în luna februarie, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

scroll to top