Închide

Un oraș european ar putea fi primul din lume care interzice reclamele la produse din carne

Avatar
meat, beef, food

Fotografie de Ann1992 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Promovarea în spațiile publice a majorității produselor din carne va fi interzisă în orașul Harlem, din nordul Olandei, din cauza impactului acestora asupra mediului înconjurător.

Este prima luare de poziție de acest gen a unui oraș și este programată să intre în vigoare începând cu 2024, anunță BBC.

Potrivit ONU, animalele de fermă generează peste 14% din emisiile de gaze cu efect de seră produse de activitățile umane, inclusiv metan.

“Carnea este foarte dăunătoare pentru mediu. Nu putem să le spunem oamenilor că există o criză climatică și să-i încurajăm să cumpere produse care o provoacă”, a declarat Ziggy Klazes pentru ziarul Trouw, consiliera locală din partea partidului ecologist GroenLinks, care a redactat moțiunea.

Consiliul local din Haarlem, oraș cu 160.000 de locuitori, nu a decis încă dacă vor fi interzise și produsele care conțin carne obținută prin metode sustenabile.

Moțiunea votată de GroenLinks a fost susținută și de consilierii partidului Schimbarea Creștină Democrată, dar a întâmpinat opoziția industriei de procesare a cărnii și a celor care susțin că afectează libertatea de exprimare.

Reprezentanții acestui sector susțin că autoritățile merg prea departe atunci când le spun oamenilor ce este mai bine pentru ei.

Interzicerea publicității din motive politice este aproape dictatorială”, a spus Joey Rademaker, consilier local al BVNL, partidul de extremă dreapta. BVNL a catalogat moțiunea “o violare inacceptabilă a libertății antreprenoriale” și a spus că aceasta “va fi fatală pentru crescătorii de porci”. ”

Herman Bröring, profesor la Universitatea din Groningen, consideră că interdicția are impact asupra libertății de expresie și va duce la acțiuni în instanță deschise de comercianți.

Olanda este o țară cu un consum ridicat de carne. Aproximativ 95% din populație consumă carne, însă peste jumătate din locuitori spun că nu o fac zilnic, conform datelor biroului național de statistică.

Moțiunea din Haarlem se alătură unor inițiative asemănătoare din această țară care au ca scop protejarea mediului. Municipalitățile din Amsterdam și Haga au interzis deja promovarea serviciilor din aviație și a altor sectoare bazate pe combustibili fosili.

Producția de carne de vită generează cele mai multe emisii de gaz cu efect de seră, printre care și metan. Carnea de miel este următoarea la nivelul emisiilor de gaze, însă această activitate e cu 50% mai puțin poluantă.

scroll to top