Surprize, surprize! Testele de durabilitate arată că hainele ieftine țin mai mult decât cele scumpe

, , , ,
Autor:    -  
The word “less” on a window, in focus with clothes behind it. Commentary on consumerism and waste in the fashion industry.
Fotografie de the blowup pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Un studiu realizat de Universitatea din Leeds (Marea Britanie), împreună cu retailerul internațional cu prețuri mici Primark, originar din Irlanda, și-a propus să testeze durabilitatea mai multor perechi de blugi cumpărați cu prețuri diferite, transmite BBC.

Studenții de la facultatea de design vestimentar din cadrul universității au evaluat 65 de produse, constatând că o pereche de blugi pentru femei cumpărată cu 15 lire sterline ține mai mult decât o piesă vestimentară asemănătoare, care se vine pe piață cu un preț de 10 ori mai mare, la 150 de lire sterline.

Potrivit reprezentanților Primark, retailerul va ține cont de concluziile studiului Universității din Leeds în cadrul viitoarelor strategii de dezvoltare a liniilor vestimentare, sperând ca astfel să le poată oferi clienților săi calitate mai bună pentru un preț cinstit.

Kate Morris, care a condus echipa de cercetare de la universitate, a declarat:

”Am avut la dispoziție echipamente de testare care pot imita uzura articolelor de îmbrăcăminte echivalentă cu purtarea lor câțiva ani la rând, testele efectuându-se în doar câteva ore. A trebuit să luăm în considerare modul în care sunt folosite hainele în realitate. Deci, în ce privește blugii, ne-am concentrat pe situații care presupun frecarea la nivelul țesăturii și testarea rezistenței cusăturilor. Pentru hanorace ne uităm la durata de folosire până când țesătura ajunge să se scămoșeze.”

Echipa condusă de Morris a fost ”surprinsă” de rezultatele cercetării, care au arătat că prețul nu era nicidecum un indicator al calității produselor pe termen lung.

De pildă, pe al doilea lor în topul performanțelor în categoria tricourilor pentru bărbați a fost un tricou de doar 5 lire sterline, în această categorie fiind testate 17 produse.

Kate Morris a mai precizat:

”În mod tradițional, oamenii își imaginează că, dacă dau mai mulți bani pe o haină, vor putea să o folosească mai mult timp. Din cercetare, nu reiese nicio corelație între preț și durabilitate. Nu înseamnă că, dacă vei cumperi ceva chiar foarte ieftin, produsul va ține pe vecie. Și viceversa, desigur. Pur și simplu, nu există nicio corelație între cele două.”

Ce mai înseamnă, de fapt, fast fashion?

Retailerul Primark a fost, în nenumărate rânduri, în centrul criticilor din cauza politicii sale tributare conceptului de ”fast fashion”.

Termenul se referă la o abordare în industria modei care se concentrează pe producerea rapidă a hainelor și accesoriilor de masă, adesea inspirate de tendințele recente de pe podiumurile de modă. Obiectivul principal al acestui concept este de a aduce cele mai noi tendințe pe piață cât mai rapid posibil, la prețuri accesibile pentru consumatori.

Deși ”moda rapidă” a făcut hainele mai accesibile pentru publicul larg, aceasta a ridicat o serie de probleme majore legate de impactul asupra mediului și a condițiilor de muncă. Industria ”fast fashion” este una dintre cele mai poluante din lume, generând o cantitate semnificativă de deșeuri și poluare. În plus, multe companii de modă au fost criticate pentru condițiile de muncă pe care le oferă angajaților, fiind acuzate adeseori de exploatarea lucrătorilor.

Prin vocea directoarei pentru durabilitatea produselor, Vicki Swain, Primark promite că în noul cadrul de durabilitate vor fi cuprinse măsuri prin care clienții companiei vor putea să se bucure un timp tot mai îndelungat de hainele cumpărate la prețuri rezonabile:

”Am dezvoltat acest cadru pentru a ne asigura că clienții vor putea fi siguri că articolele de îmbrăcăminte vor ține mai mult timp, indiferent cât de mult își pot permite să cheltuiască pe ele. Am investit în sporirea durabilității hainelor noastre, producându-le, de asemenea, cu materiale mai sustenabile.”

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Leeds, Primark a furnizat articolele de îmbrăcăminte pentru derularea studiului, însă mai departe reprezentanții companiei nu au interferat cu activitatea de cercetare.

”Am făcut toate testele, am analizat toate datele, am creat un cadru de testare de referință și am transmis acele date înapoi la Primark. Ei nu s-au implicat în niciuna dintre activitățile efective de testare a hainelor”,

a dat asigurări Kate Morris.

Ea a mai spus că Universitatea din Leeds intenționează să efectueze mai multe studii proprii pentru a determina care sunt factorii care contribuie la durabilitatea hainelor:

”Urmează să realizăm mult mai multe cercetări pentru a afla ce anume dictează durabilitatea unui articol de îmbrăcăminte, însă deocamdată nu am reușit să ajungem la o soluție concludentă a problemei.”


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!