Închide

Tăvălugul concedierilor generate de A.I. a pornit. Sute de angajați, dați afară din presă

Avatar
Bild

Foto: © picture alliance / Bildagentur-online

Timp de citire: 3 minute

Tabloidul german Bild, cel mai bine vândut ziar din Europa, intenționează să înlocuiască o serie de locuri de muncă cu inteligență artificială, ca parte a unui program de reducere a costurilor de 100 de milioane de euro. Tabloidul nu este singurul ziar de prestigiu care își repoziționează politica de resurse umane în funcție de ChatGPT și alte forme de inteligență artificială.

Doar jurnaliștii care creează „cel mai bun conținut original” – cum ar fi jurnalismul de investigație și comentariile originale – își vor păstra locurile de muncă.

De asemenea, ziarul își reorganizează activitatea de ziare regionale într-o mișcare care se așteaptă să ducă la sute de concedieri.

Ziarul „din păcate, se va despărți de colegii care au sarcini care în lumea digitală sunt îndeplinite de inteligența artificială și/sau de procese automatizate”,

a declarat proprietarul său, cel mai mare editor media din Europa, Axel Springer SE, într-un e-mail adresat personalului, citat de The Guardian.

Acesta a precizat că rolurile „editorilor, personalului de producție tipărită, subeditorilor, corectorilor și editorilor foto nu vor mai exista așa cum există în prezent”, potrivit e-mailului, consultat de ziarul rival Frankfurter Allgemeine (FAZ).

Mesajul urmează unui anunț făcut în februarie de directorul general, Mathias Döpfner, potrivit căruia editura va fi o „companie media pur digitală”.

Instrumentele de inteligență artificială, precum ChatGPT, ar putea „face jurnalismul independent mai bun decât a fost vreodată – sau l-ar putea înlocui”, a declarat acesta.

El a prezis că AI va fi în curând mai bună la „agregarea informațiilor” decât jurnaliștii umani și a spus că doar jurnașiștii care creează „cel mai bun conținut original” – cum ar fi jurnalismul de investigație și comentariile originale – își vor păstra locurile de muncă.

Bild nu a făcut o estimare imediată a numărului de locuri de muncă care ar putea fi pierdute în cele din urmă în favoarea AI.

Mass-media europeană ia în calcul tot mai mult inteligența artificială

Springer nu este primul editor de știri care ia în considerare inteligența artificială. BuzzFeed a anunțat în acest an că intenționează să folosească inteligența artificială pentru a „îmbunătăți” conținutul și chestionarele online, în timp ce Daily Mirror și Daily Express din Marea Britanie explorează, de asemenea, utilizarea inteligenței artificiale.

Instrumentele de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT, pot genera texte extrem de sofisticate pornind de la solicitări simple ale utilizatorilor, producând orice, de la eseuri și cereri de angajare până la poezii și opere de ficțiune, însă răspunsurile sale sunt uneori inexacte sau chiar fabricate.

Men’s Journal și site-ul web de tehnologie Cnet au folosit inteligența artificială pentru a genera articole analizate ulterior de editori umani pentru a verifica acuratețea lor – deși Cnet a recunoscut în ianuarie că proiectul are limitări după ce a raportat că mai mult de jumătate din articole au trebuit să fie corectate.

Cazul interviului fake cu Schumacher

În aprilie, editorii săptămânalului german Die Aktuelle și-au concediat editorul și și-au cerut scuze familiei lui Michael Schumacher după ce au publicat un „interviu” cu legendarul pilot de Formula 1, generat în întregime de inteligența artificială.

Septuplul campion mondial de Formula 1, în vârstă de 54 de ani, nu a mai fost văzut în public din decembrie 2013, când a suferit un traumatism cerebral grav într-un accident de schi în Alpii francezi. Familia sa a dat în judecată revista.

Bild a declarat că va încerca să evite concedierile forțate acolo unde este posibil, dar că urmărește să reducă personalul editorial cu „trei cifre mici”, adică aproximativ 200 de locuri de muncă, a precizat FAZ, ziarul urmând, de asemenea, să reducă numărul de ediții regionale pe care le tipărește de la 18 la 12.

E-mailul primit de angajați a fost semnat de patru manageri de top din cadrul ziarului, inclusiv de redactorii-șefi Marion Horn și Robert Schneider, potrivit FAZ. Măsuri similare ar putea fi așteptate în cele din urmă la cotidianul Die Welt.

Asociația jurnaliștilor germani (DJV) a criticat planurile lui Springer, avertizând că reducerea locurilor de muncă la Bild ar „sacrifica vaca de muls a grupului”. Mișcarea este „nu doar antisocială față de angajați, ci și extrem de stupidă din punct de vedere economic”, a spus aceasta.

scroll to top