Închide

#LecțiadeEconomie: Tauri sau urși? Bull Market – Ce este și cu ce se diferențiază de Bear Market?

Avatar
Bull Bear Market Lectiadeeconomie Afaceri.news

Foto: https://www.thetechoutlook.com/

Timp de citire: 5 minute

Ascultați episoadele din podcastul #LecțiadeEconomie AICI!

Ce este bull market sau piața taur? Teoria economică spune că este condiția unei piețe financiare în care prețurile sunt în creștere sau se așteaptă să crească. Termenul „bull market” este cel mai adesea folosit pentru a se referi la piața de valori, dar poate fi aplicat la orice bun tranzacționat, cum ar fi obligațiuni, bunuri imobiliare, valute și mărfuri. Piețele taur tind să dureze luni sau chiar ani.

Sub umbrela #LecțiadeEconomie, aducem în atenția publicului nostru aici și AUDIO în podcastul #LecțiadeEconomie de pe homepage și din Spotify, concepte, doctrine, termeni, principii economice, ori evenimente celebre care și-au pus amprenta asupra economiei de-a lungul timpului. Sau cel puțin de la Adam Smith încoace. Așteptăm sugestiile Dvs., ale cititorilor fideli AFACERI.news, pentru viitoarele teme pe care le doriți abordate în #LecțiadeEconomie. Ne găsiți pe site, Facebook și Twitter.

Bull market sau piața taur este o perioadă de timp pe piețele financiare în care prețul unui activ sau al unui titlu crește continuu. Definiția general acceptată a unei piețe taur este atunci când prețurile acțiunilor cresc cu 20%.  Comercianții folosesc o varietate de strategii pentru a profita de pe urma bull market-urilor.

Opusul pieței taur (bull market) este o piață urs (bear market), când prețurile au tendința de scădere, conform Investopedia.

Înțelegerea piețelor taur

Piețele bull se caracterizează prin optimism, încrederea investitorilor și așteptări ca rezultatele puternice să continue pentru o perioadă lungă de timp. Este dificil de prezis în mod constant când s-ar putea schimba tendințele de pe piață. O parte din dificultate este că efectele psihologice și speculațiile pot juca uneori un rol important pe piețe. Nu există o măsură specifică și universală utilizată pentru a identifica o bull market. Cu toate acestea, poate cea mai comună definiție a pieței bull este situația în care prețurile acțiunilor cresc cu 20% sau mai mult de la minimele recente.

O piață remarcabilă în istoria recentă a fost perioada dintre 2003 și 2007. În acest timp, indicele S&P 500 a crescut cu o marjă semnificativă după un declin anterior; pe măsură ce criza financiară din 2008 a lovit economiile, scăderi majore au avut loc din nou.

Ce cauzează piețele bull?

Bull market-urile au loc, în general, atunci când economia se întărește sau când aceasta este deja puternică. Acestea tind să apară în concordanță cu produsul intern brut (PIB) puternic și cu o scădere a șomajului și vor coincide adesea cu o creștere a profiturilor corporative. Încrederea investitorilor va tinde, de asemenea, să crească pe parcursul unei perioade de piață bull. Cererea generală de acțiuni va fi pozitivă, împreună cu tonul general al pieței.

Oferta și cererea de titluri vor fi pebalansoar: oferta va fi slabă, în timp ce cererea va fi puternică. Investitorii vor fi dornici să cumpere titluri, în timp ce puțini vor fi dispuși să vândă. Într-o piață taur, investitorii sunt mai dispuși să ia parte la piața (de valori) pentru a obține profit.

Bull vs. Bear Markets

Opusul unei piețe bull este o piață urs, care se caracterizează prin scăderea prețurilor și, de obicei, este învăluită în pesimism. Convingerea comună despre originea acestor termeni sugerează că folosirea „taurului” și „ursului” pentru a descrie piețele provine din modul în care animalele își atacă adversarii. Un taur își ridică coarnele în aer, în timp ce un urs își trântește labele în jos. Aceste acțiuni sunt metafore pentru mișcarea unei piețe. Dacă tendința este în creștere, este o piață taur. Dacă tendința este în scădere, este o piață urs.

Piețele taur și urs coincid adesea cu ciclul economic, care constă din patru faze: expansiune, vârf, contracție și minim. Debutul unei piețe bull este adesea un indicator principal al expansiunii economice. Deoarece sentimentul public despre condițiile economice viitoare determină prețurile acțiunilor, piața crește frecvent chiar înainte ca măsurile economice mai ample, cum ar fi creșterea produsului intern brut (PIB), să înceapă să se ridice.

De asemenea, piețele urs se instalează de obicei înainte ca următoarea contracție economică să se instaleze. O privire în urmă asupra unei recesiuni tipice din SUA arată că o piață de valori în scădere vine de obicei cu câteva luni înaintea scăderii PIB-ului.

Mentalitățile pieței: Tauri versus Urși

Cum să profitați de o piață taur? Investitorii care doresc să beneficieze de o piață în creștere ar trebui să cumpere devreme pentru a profita de creșterea prețurilor și să vândă atunci când au atins apogeul. Deși este greu de determinat când vor avea loc fundul și vârful, majoritatea pierderilor vor fi minime și sunt de obicei temporare. Cu toate acestea, deoarece este dificil de evaluat starea pieței așa cum există în prezent, aceste strategii implică cel puțin un anumit grad de risc.

Exemple de piețe taur istorice

De-a lungul istoriei, au existat mai multe piețe de taur semnificative, fiecare cu propriile caracteristici unice. Iată câteva exemple de unele dintre cele mai mari bull market-uri:

1. The Roaring Twenties: Această piață taur, care a avut loc în anii 1920, a fost alimentată de speculații și a durat până la prăbușirea bursieră din 1929. A fost caracterizată de o creștere economică rapidă, creșterea prețurilor activelor și creșterea cheltuielilor de consum.

2. Piața taur japoneză din anii 1980: Această piață taur, care a avut loc în Japonia în anii 1980, a fost caracterizată de o creștere economică rapidă și de creșterea prețurilor activelor. În cele din urmă, s-a încheiat cu izbucnirea bulei japoneze a prețurilor activelor în anii 1990.

3. Piața Reagan Bull din anii 1980: În anii 1980, piața de valori a cunoscut o piață taur care a fost condusă de politicile economice ale administrației Reagan și de performanța puternică a sectorului tehnologic. Această piață taur a durat din 1982 până în august 1987 și a văzut indicele S&P 500 câștigând peste 100%. S-a încheiat cu prăbușirea bursieră din Lunea Neagră -octombrie 1987- în care indicele S&P 500 a scăzut cu peste 20% într-o singură zi.

4. Piața taur din anii 1990: Această piață taur, cunoscută și sub denumirea de bubble dot-com, a fost caracterizată de creșterea rapidă a sectoarelor internet și tehnologie. A durat de la începutul anilor 1990 până la începutul anilor 2000 și a văzut indicele S&P 500 câștigând peste 200%.

5. Bull Market 2009: Această piață bull a început în martie 2009 și a durat până la debutul pandemiei de Covid în februarie 2020, făcând-o cea mai lungă piață taur din istorie. Acesta a fost determinat de creșterea puternică a câștigurilor, ratele scăzute ale dobânzilor și optimismul investitorilor, iar indicele S&P 500 a câștigat peste 300%.

Acestea sunt doar câteva exemple ale unora dintre cele mai mari piețe bull din istorie. Însă au fost multe altele, fiecare cu propriul său set unic de circumstanțe și caracteristici.

Ascultați episoadele din podcastul #LecțiadeEconomie AICI!

Episoade anterioare:

#LecțiadeEconomie | Cele 4 principii de bază ale economiei. Și exemple răcoritoare direct din fabrica de bere!

#LecțiadeEconomie: “Teoria gândacului” – sau cum lucrurile rele din piețe sunt chiar mai rele decât par

#LecțiadeEconomie | Ce este burnout-ul? O lume întreagă pare epuizată la locul de muncă

#LecțiadeEconomie: Ce sunt FMCG-urile sau bunurile de consum cu mișcare rapidă?

#LecțiadeEconomie: Reshoring. Sau ce n-a putut pandemia, a reușit războiul. Companiile își aduc producția acasă

#LecțiadeEconomie: Zero-Sum-Game | Ce este un joc cu sumă nulă?

#LecțiadeEconomie: “Greedflation” | Ce este “lăcominflația”, mit sau realitatea vremurilor?

#LecțiadeEconomie | Sfaturi de miliardar. Warren Buffett: “Dacă nu găsești o modalitate de a face bani în timp ce dormi, vei munci până la moarte”

#LecțiadeEconomie | RIP, Metaverse! Ascensiunea și prăbușirea în doar trei ani a Metaversului propovăduit de Zuckerberg

#LecțiadeEconomie: Ce este greenwashing-ul? Ecologia le-a luat mințile companiilor, care fac orice de dragul ei

#LecțiadeEconomie: Ce este benchmarking-ul? Definiție, tipuri, costuri și utilizări

#LecțiadeEconomie: Hi-Flex Economy-Bine ai venit în economia flexibilă, unde totul e opțional!

#LecțiadeEconomie: Despre oameni și porci. Ce semnifică “Lipstick on a Pig”/”A Ruja Porcul”?

#LecțiaDeEconomie: Care este sensul expresiei economice “Cumpărați zvonul, vindeți știrile!”?

#LecțiadeEconomie: Ce este factoring-ul? Avantaje și “mituri” despre factoring

#LecțiadeEconomie: Foarte la modă, ce înseamnă totuși “economia circulară”? Ce beneficii avem?

#LecțiadeEconomie: Care e diferența între inflație și deflație? De ce inflația poate fi bună?

#LecțiadeEconomie: Vinde în mai și cară-te! Care e sensul zicalei “Sell in May and go away”?

#LecțiadeEconomie: Ce este IPO? Cum se calculează, care sunt aspectele care influențează IPO?

#LecțiadeEconomie: Ce este deficitul de cont curent? Cum trebuie gestionat, cum stă România?

Așteptăm sugestiile Dvs. pentru viitoarele teme pe care le doriți abordate sub umbrela #LecțiadeEconomie. Ne găsiți pe site, pe Facebook și Twitter.

scroll to top