Taxele pe mașinile chinezești, atacate dur de industria auto germană: ”Tot clienții europeni le vor plăti!”
Noile tarife impuse de Comisia Europeană vehiculelor electrice exportate în Europa din China, cifrate la maximum 38%, au fost criticate chiar de producătorii auto europeni, care se tem de replici ale guvernului chinez și care vor scumpi mașinile electrice în Europa, potrivit celor mai recente reacții ale acestora, rezumate de Ziare.com.
De altfel, CEO-ul BMW, Oliver Zipse, a declarat că tarifele UE vor dăuna companiilor europene și intereselor europene.
”Protecționismul riscă să declanșeze o spirală: tarifele duc la noi tarife, mai degrabă la izolare decât la cooperare. Din punctul de vedere al BMW Group, măsurile protecționiste, precum introducerea taxelor de import, nu contribuie la concurența cu succes pe piețele internaționale”, a spus Zipse într-un comunicat.
De asemenea, CEO-ul Mercedes, Ola Kallenius, a spus că ”nu are nevoie de bariere în creștere în comerț. Ar trebui ca cele două regiuni să lucreze la demontarea barierelor comerciale în spiritul Organizației Mondiale a Comerțului”.
În fine, oficialii Volkswagen sunt de părere că tarifele nu vor atinge obiectivul UE de a consolida competitivitatea industriei auto europene.
Pentru a combate ceea ce a numit subvenții excesive disponibile pentru producătorii de automobile chinezi din China, Comisia Europeană a anunțat că va aplica tarife suplimentare cuprinse între 17,4% pentru BYD și 38,1% pentru SAIC, proprietarul MG, începând cu luna iulie, pe lângă taxa standard de 10% pentru mașini.
Inclusiv producătorii occidentali, precum Tesla, BMW, Volvo și Dacia, se vor confrunta cu tarife la exporturile lor către Europa din China. Tesla exportă Model 3 în Europa din China, în timp ce BMW exportă SUV-uri electrice iX3 și mașini electrice Mini construite în China. Mașinile electrice Smart de la Mercedes sunt construite în China în cadrul unei asocieri cu Zhejiang Geely Holding Group.
Cumpărătorii vor fi victimele acestui război absurd
Directorul adjunct al Volvo, Bjorn Annwall, a declarat că clienții vor ajunge să plătească mai mult pentru a cumpăra vehicule electrice și, de fapt, aceasta e marea problemă a pieței, scăderea interesului, deja relativ redus pentru mașinile electrice, oricum mult mai scumpe decât cele clasice, fapt întărit de Risco.ro.
Producătorii de automobile europeni sunt provocați de un aflux de vehicule electrice cu costuri mai mici de la rivalii chinezi. Comisia Europeană estimează că cota lor de pe piața UE a crescut la 8% de la sub 1% în 2019 și ar putea ajunge la 15% în 2025. Potrivit acesteia, prețurile sunt de obicei cu 20% mai mici decât cele ale modelelor fabricate în UE.
Mai mult, Institutul Kiel pentru Economie Mondială a prognozat că un tarif de 20%, în jurul valorii suplimentare medii impuse de UE, ar reduce importurile de vehicule electrice din China cu 25%, în mare parte compensate de producția mai mare în Europa, deși producătorii de automobile europeni nu ar completa neapărat gaura apărută în aprovizionare.
Reacția chineză
Ministerul de Externe al Chinei a anunțat că va lua toate măsurile necesare pentru „a-și proteja ferm” drepturile și interesele legitime, dar nu a menționat acțiuni specifice, în vreme ce asociația chineză pentru autoturisme părea mai puțin preocupată.
„Tarifele provizorii ale UE se încadrează practic în limitele așteptărilor noastre, cu o medie de aproximativ 20%, ceea ce nu va avea un impact prea mare asupra majorității firmelor chineze”, a spus secretarul general al asociației, Cui Dongshu. „Cei care exportă vehicule electrice fabricate în China care includ Tesla, Geely și BYD au încă un potențial uriaș de dezvoltare în Europa în viitor”, a conchis acesta.
Producătorii și furnizorii chinezi de vehicule electrice încep, de asemenea, să investească în producția europeană, ceea ce ar evita tarifele.
BYD, de exemplu, construiește o nouă fabrică de autoturisme în Ungaria, iar Chery Automotive a anunțat că va începe să producă mașini într-o fostă fabrică Nissan din Barcelona, Spania, anul acesta.
Stellantis a declarat că va construi mașini de la partenerul său chinez Leapmotor în Europa și le va vinde prin rețeaua sa europeană de retail.
Dar, apar represalii. Beijingul a lansat deja o anchetă antidumping asupra importurilor de coniac fabricate în mare parte din Franța, iar producătorii francezi de coniac sunt „profund” îngrijorați de represaliile pentru tarifele pentru vehiculele electrice, a declarat un organism comercial pe 12 iunie.
Ca de obicei când niște birocrați plătiți regește rezolvă probleme inventate, greutatea cade pe umerii cumpărătorilor, care vor trebui să plătească toate costurile suplimentare impuse de birocrații europeni asupra Chinei.