Închide

Temperaturile extreme și incendiile afectează regiuni extinse din Europa

Avatar
climate change, thermometer, forest fire

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Mai multe state din Europa se confruntă cu temperaturi extreme, care au provocat incendii majore de vegetație. Pompierii italieni continuă să lupte cu incendiile din Sicilia, în timp ce temperatura din sudul Italiei a ajuns la aproape 50 de grade Celsius, probabil cea mai ridicată temperatură înregistrată pe continentul European.

Până acum, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe continentul european este de 48 de grade Celsius în 1977 în Atena, scrie digi24.ro.

Pompierii se luptă cu flăcările în Sardinia, Sicilia și Calabria de săptămâni întregi. Incendiile puternice au ucis trei persoane în Italia. Și Portugalia este afectată de valul de caniculă care a făcut deja ravagii în sud-estul Europei, în special în Grecia.

Valul de caniculă alimentat de aerul fierbinte din Africa de Nord a înghițit părți mari ale regiunii mediteraneene în ultimele zile, contribuind la incendii masive și ucigând zeci de oameni în Italia, Turcia și Algeria.

Canicula i-a adus la disperare și pe spanioli în aceste zile. Valul sufocant de căldură din Spania este al doilea din această vară și a venit cu temperaturi de peste 46 de grade Celsius.

“Simțeam că mă prăjesc”, este mărturia unui localnic din Cordoba, unde valorile termice ar fi depășit 47 de grade.

În Cordoba, de exemplu, e foarte posibil să fie doborât recordul de 47 de grade, înregistrat acum patru ani. În fața căldurii extreme, oamenii stau pe cât posibil în case, iar atunci când ies, evită locurile aflate în bătaia soarelui și beau multe lichide.

Agenţia Meteorologică spaniolă a emis mai multe alerte meteo, inclusiv un cod roșu, valabile în intervalul 13-14 august 2021 și a avertizat asupra riscurilor foarte mari de producere a incendiilor de vegetație. Temperaturile vor depăși 44 – 46 de grade Celsius în unele zone, până luni. Sunt, însă, și vești bune, pentru că meteorologii spun că temperaturile vor reveni la normal în prima parte a săptămânii viitoare.

scroll to top