Închide

Sfidarea continuă | Teroriștii secui eliberați din închisoare, premiați de Budapesta pentru atentat în România

Avatar
Szocs Zoltan Beke Istvan

Foto: erdely.ma

Timp de citire: 2 minute

Istvan Beke și Zoltan Szőcs, cei doi etnici maghiari condamnați pentru terorism și instigare la terorism în România, vor primi un premiu din partea Asociației Civice Pál Vasvári și Consiliul pentru Demnitate Umană, scrie Fanatik.ro. Cei doi bărbați au fost eliberați din închisoare în 2021, după patru ani petrecuți de detenție.

Acestora li se va acorda premiul Pál Vasravi, iar la ceremonie va lua parte și senatorul UDMR Laszlo Fejer, anunță publicația Magyar Nemzet.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc vineri, 20 mai 2022, la Târgu Secuiesc, acolo unde István Beke și Zoltán Szőcs vor fi prezenți ”în persoană”. De altfel, cei doi dețin premiul Pál Vasvári încă din anul 2019, însă ei nu au putut primi distincția personal, pentru că se aflau în spatele gratiilor. Beke și Szőcs sunt considerați adevărați eroi care ”au luptat pentru autonomia Ținutului Secuiesc și care au fost condamnați la 5 ani de închisoare din motive politice”, după cum notează Magyar Nemzet, publicație considerată apropiată guvernului Orban.

Mai multe personalități din Ungaria și România ”au acționat pentru eliberarea prizonierilor politici născuți în Ținutul Secuiesc”, susține Asociația Civică Pál Vasvári într-un comunicat. Este vorba despre senatorul UDMR Laszlo Fejer, Zoltan Lomnici (fost președinte al Curții Supreme și actual șef al Consiliului pentru Demnitate Umană), care au adresat o petiție, în acest sens, președintelui României, Klaus Iohannis.

Organizația mai susține că István Bajkai, parlamentar maghiar care reprezintă alianța de guvernare Fidesz-KDNP, i-a vizitat de mai multe ori în închisoare pe Beke și Szőcs.

Pál Vasravi, cel care a dat numele asociației care acordă premiul, a fost comandantul trupelor maghiare care au încercat străpungerea apărării românești în Munții Apuseni. El și-a pierdut viața pe câmpul de luptă, în timpul Bătăliei de la Fântânele, în 1849.

Acesta nu este primul premiu pe care cei doi condamnați pentru terorism îl primesc după ce au fost eliberați din închisoare. Anul trecut, István Beke și Zoltán Szőcs au primit diploma și medalia de onoare Moyses Marton din partea Consiliului Național Secuiesc. CNS le-a înmânat foștilor deținuți și o medalie cu inscripția ”Nevinovat pentru adevăr”.

Beke Istvan Attila era membru marcant al grupării extremiste Mişcarea de Tineret “64 de Comitate”. Acesta şi Zoltán Szőcs au fost prezentaţi în faţa instanţei după ce DIICOT concluzionat, în baza convorbirilor telefonice interceptate purtate de aceştia, că ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară care a avut loc în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, de 1 Decembrie 2015, de Ziua Naţională a României.

Agenţii Serviciului Român de Informaţii şi procurorii de la combaterea terorismului au spus că Beke Istvan Attila se antrenase într-un poligon special. Acasă la Beke Istvan Attila au găsit 250 de materiale explozive care ar fi putut să rănească mulţi oameni dacă erau detonate cum era planul.

István Beke şi Zoltán Szőcs au fost eliberați condiționat în 2021, din închisoarea de la Codlea în urma deciziei definitive a Tribunalului Brașov. Aceștia au dat dovadă de o conduită exemplară, potrivit comisiei din cadrul închisorii.

scroll to top