Închide

TikTok nu scapă de spectrul interzicerii pe teritoriul UE. Comisarul Breton: ”Mai au încă multe de făcut!”

Avatar
a sign with white text

Fotografie de Jonathan Kemper pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Rețeaua de socializare chinezească TikTok trebuie să facă şi mai multe eforturi pentru a fi pregătită pentru noile reglementări digitale din Uniunea Europeană, menite să ajute consumatorii să navigheze online în condiţii de siguranţă, a afirmat comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, transmite Associated Press, citată de Agerpres.

Rezultatele “testului de stres” efectuat la sediul companiei din Dublin au arătat că “este nevoie de eforturi suplimentare pentru ca firma să fie deplin pregătită” când va intra în vigoare, luna viitoare, Legea privind serviciile digitale (DSA), a explicat Thierry Breton. Acesta a postat pe Twitter un video fără sunet în care discută cu directorul general al TikTok, Shou Zi Chew.

“TikTok este ferm hotărât să implementeze DSA şi să sporească transparenţa şi operaţiunile de contabilitate. Salutăm aceste oportunităţi de a fi deschişi în privinţa eforturilor noastre”, a afirmat Caroline Greer, director de politici publice la TikTok.

Legea privind serviciile digitale (DSA) impune o listă lungă de reguli pentru platforme, în special în materie de luptă împotriva dezinformării, a discursurilor bazate pe ură şi a utilizării de date sensibile, precum şi în privinţa obligaţiilor de transparenţă.

Pentru a ajuta firmele să se pregătească, oficialii UE au decis efectuarea unor teste de stres pentru a evalua cât sunt de pregătite.

Luna trecută, Twitter a efectuat teste de stres la sediul din San Francisco, iar Breton a declarat că “eforturile trebuie să continue”.

La începutul acestui an, comisarul Thierry Breton le-a cerut reprezentanților TikTok să respecte regulile privind conținutul online, în caz contrar urmând să aibă de-a face cu o decizie de interzicere a prezenței sale în Uniunea Europeană.

Breton declara că ”este inacceptabil” ca utilizatorii platformei să poată accesa ”conținut dăunător, care uneori le chiar poate pune viața în pericol” în câteva secunde.

Conform Legii pentru Servicii Digitale a Uniunii Europene (Digital Services Act), căreia companiile trebuie să i se supună în integralitate până la 1 septembrie 2023, marile platforme de internet vor fi nevoite să respecte o lungă listă de reguli de moderare a conținutului, nerespectarea acestor reguli putând să le aducă amenzi de până la 6% din veniturile anuale sau chiar interdicția de operare pe teritoriul statelor membre ale UE.

”Nu vom ezita să adoptăm întregul domeniu de aplicare al sancțiunilor pentru a ne proteja cetățenii, dacă auditurile de conținut nu vor reflecta conformitatea integrală în raport cu regulile”, a spus Breton.

Comisarul l-a încurajat pe șeful TikTok să respecte Legea pentru Servicii Digitale înainte de termenul limită de la începutul lunii septembrie.

Breton i-a tranmis lui Shou Zi Chew că TikTok va fi printre primele ținte de control ale Comisiei, în temeiul noilor reglementări, potrivit unui consilier al comisarului, într-o declarație pentru Bloomberg. Acesta a mai spus că, dacă regulile respective ar fi în vigoare chiar astăzi, ar fi existat posibilitatea aplicării sancțiunii maxime pentru TikTok, adică interdicția de operare în UE.

scroll to top