Închide

Ținta de ajutor pentru climă „va fi atinsă în 2023”, spun miniștrii de finanțe din UE

Avatar
landscape, change, climate

Fotografie de ELG21 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Statele membre ale UE și-au reiterat angajamentul față de Acordul de la Paris înainte de summitul ONU privind clima de luna viitoare, spunând că se așteaptă ca angajamentul din 2009 de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an în asistență financiară țărilor în curs de dezvoltare „va fi îndeplinit în 2023”, potrivit Euractiv.

Miniștrii Economiei din UE-27 s-au întâlnit marți (4 octombrie) și au adoptat concluzii prin care își reiterează angajamentul de a realiza finanțarea internațională pentru schimbările climatice.

Declarația a subliniat necesitatea de a „crește ambiția și de a accelera acțiunile” ca răspuns la schimbările climatice, împingând guvernele să „oferă stimulente adecvate pentru a atrage investiții publice și private”.

Miniștrii s-au angajat să își îndeplinească angajamentul din 2009 al națiunilor bogate de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an în sprijinul țărilor în curs de dezvoltare care suferă cel mai mult din cauza consecințelor schimbărilor climatice, un obiectiv care până acum nu a fost atins niciodată.

În declarația lor, miniștrii au spus că se așteaptă ca „obiectivul să fie îndeplinit în 2023”.

Un paragraf complet este, de asemenea, dedicat „necesității de a consolida acțiunea” privind „pierderile și daunele” legate de impactul negativ al schimbărilor climatice în regiunile cele mai vulnerabile.

Cu toate acestea, declarația a evitat să își asume angajamente financiare concrete, promițând în schimb sprijin pentru continuarea unui dialog instituit la COP26 de anul trecut de la Glasgow pentru a aborda acest subiect.

„Pierderile și daunele rămân o problemă extrem de controversată, în care s-au observat puține progrese concrete până în prezent”, a declarat Kate Levick, directorul finanțelor durabile la think tank-ul E3G, vorbind despre viitoarea reuniune COP27. „În ciuda impactului la scară largă și în creștere, foarte vizibil al schimbărilor climatice asupra țărilor din întreaga lume.”, a explicat ea.

Și, deși se vorbește mult despre „pierderi și daune”, în realitate, nu se poate găsi un acord cu privire la forma pe care ar putea-o lua un astfel de mecanism.

Anul trecut, la conferința privind clima COP26, blocul G77 al țărilor în curs de dezvoltare a propus crearea unei Facilități de finanțare a pierderilor și a daunelor, un fond pe care marii emitenți ar trebui să-l plătească pentru a ajuta regiunile vulnerabile afectate de dezastrele climatice.

Cu toate acestea, nu s-a putut ajunge la un compromis la discuțiile trecute ale ONU privind schimbările climatice, regiunile mai bogate, cum ar fi Statele Unite și Uniunea Europeană, căutând soluții alternative în care să nu fie considerate responsabile pentru „reparațiile climatice”.

În schimb, au propus măsuri precum scheme de asigurare care ar transfera o parte din povară către sectorul privat.

COP26 de anul trecut a stabilit, de asemenea, Dialogul de la Glasgow, care încearcă să reunească părțile interesate pentru a găsi posibile soluții pentru pierderi și daune.

Cu toate acestea, acesta a fost criticat ca fiind un „magazin de discuții fără sfârșit”. „Problema cu dialogul politic existent este că este complet separat de negocierile în sine”, a comentat Tom Evans, consilier politic la E3G.

Într-o scrisoare recentă către șeful UE pentru climă Frans Timmermans, activiștii ecologisti au subliniat lipsa de finanțare pentru activități precum ajutorare, reabilitare, reconstrucție și relocare.

Potrivit scrisorii, finanțarea trebuie furnizată sub formă de granturi, nu bazate pe asigurări, „care este în mod clar insuficientă și inadecvată scopului dat fiind riscurile actuale și viitoare” și nici sub formă de împrumuturi, „care creează sarcini nesustenabile ale datoriilor pentru țările în curs de dezvoltare”.

Între timp, regiuni europene precum Scoția, regiunea Valonia a Belgiei și, mai recent, Danemarca au luat măsuri pe cont propriu, cu angajamente de mai multe milioane de euro dedicate în mod special fondurilor pentru pierderi și daune.

„Țările din nordul global trebuie într-adevăr să facă un pas înainte cu oferte politice și financiare pentru a sprijini și accelera tranziția în țările din sudul global”, a declarat consilierul principal E3G, Maria Pastukhova. „De-a lungul anului, am auzit mai multe numere în diferite formate… Dar acum aceste numere trebuie într-adevăr traduse în mecanisme de finanțare concrete și claritate sau fonduri”, a spus ea.

scroll to top