Închide

Țițeiul american pierde peste 10% pe parcursul anului, primul declin anual din 2020 încoace

Avatar
oil, rig, petroleum

Fotografie de TheDigitalArtist pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Țițeiul american a încheiat anul cu o reducere de peste 10%, în condițiile în care sentimentul pesimist a preluat controlul din cauza îngrijorărilor legate de supraoferta de pe piață, din cauza producției record din afara OPEC, potrivit CNBC.

Cotația West Texas Intermediate pentru luna februarie a pierdut 12 cenți, sau 0,17%, pentru a se stabili vineri la 71,65 dolari pe baril. Contractul Brent
pentru luna martie a pierdut 11 cenți, sau 0,14%, pentru a se stabili la 77,04 dolari.

Țițeiul american și referința globală au înregistrat primul declin anual din 2020 încoace, în pofida riscului geopolitic continuu din Orientul Mijlociu, din cauza războiului devastator din Gaza. WTI este în scădere cu 10,73% pentru acest an, iar Brent a pierdut 10,32%.

Prețul petrolului a crescut cu aproape 3% marți, din cauza îngrijorărilor că atacurile militanților asupra navelor din Marea Roșie vor perturba comerțul global și aprovizionarea cu țiței. În timp ce temerile legate de escaladarea situației din Orientul Mijlociu au declanșat scurte creșteri ale prețurilor la țiței, comercianții se concentrează în primul rând pe echilibrul dintre cerere și ofertă.

Producție record în SUA

Statele Unite produc țiței într-un ritm record, pompând săptămâna trecută o cantitate estimată la 13,3 milioane de barili pe zi. Producția este, de asemenea, la un nivel record în Brazilia și Guyana. Producția istorică din afara OPEC s-a ciocnit cu o încetinire economică în marile economii, în primul rând în China.

Între timp, OPEC și aliații săi au promis că vor reduce producția cu 2,2 milioane de barili pe zi în primul trimestru din 2024, dar comercianții se pare că au puțină încredere că politica blocului va aduce piața în echilibru.

Producția de petrol în afara OPEC, în special în SUA, ar trebui să acopere mai mult decât creșterea cererii în 2024, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Creșterea cererii globale de petrol ar urma să scadă la jumătate, la 1,1 milioane de barili pe zi anul viitor, în timp ce producția din afara OPEC ar urma să crească cu 1,2 milioane de barili pe zi.

Impact profund asupra petrolului

Transferul ofertei de țiței dinspre Orientul Mijlociu către SUA și alte țări din Atlantic are “un impact profund asupra comerțului global cu petrol”, a declarat AIE în perspectivele sale din decembrie.

Statele Unite au fost responsabile pentru două treimi din creșterea ofertei în afara OPEC în acest an. Acest lucru pune în dificultate eforturile producătorilor din Orientul Mijlociu de a-și apăra cota de piață și de a ridica prețurile petrolului, potrivit AIE.

OPEC pare să aibă puțin spațiu de manevră, reducerile de producție căzând în urechi surde. Brazilia a fost de acord să se alieze cu blocul, dar nu este clar ce înseamnă acest lucru pentru piețe.

Directorul executiv al Occidental și Morgan Stanley văd prețurile țițeiului american revenind anul viitor, cu un baril de WTI la o medie de aproximativ 80 de dolari. Wells Fargo are o prognoză mai mică, cu un WTI cu o medie de 71,50 dolari pe baril anul viitor.

scroll to top