Închide

Transelectrica, profit net în creştere cu 18% în anul 2020

Avatar
cable, distribution, electrical

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Transelectrica, compania de transport al energiei electrice, a obţinut în 2020 un profit net de 114 milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de rezultatul din anul 2019, potrivit unui comunicat al companiei.

Aceasta în contextul în care consumul intern net de electricitate al ţării a scăzut cu 3%, până la 55,7 TWh, producţia a fost mai redusă cu 5% (la 53 TWh), în timp ce deficitul (importul net) a crescut cu 84%, la 2,8 TWh, faţă de anul anterior.

În anul 2020, profitul brut al companiei a crescut cu 60 de milioane de lei, de la 107 milioane de lei în intervalul ianuarie – decembrie 2019, la 167 milioane de lei în ianuarie – decembrie 2020, creştere determinată în principal de reducerea tuturor costurilor operaţionale, inclusiv amortizare, precum şi de gestionarea eficientă a resurselor disponibile în conturile companiei, explică reprezentanţii Transelectrica.

Profitul net a ajuns la 114 de milioane de lei în 2020, faţă de 96 de milioane de lei înregistrat în anul 2019.

Contextul anului 2020 a fost unul dificil din cauza pandemiei COVID-19, care a generat o scădere a consumului de energie electrică, atât la nivel local, cât şi la nivel european. Cu toate acestea, în calitatea sa de Operator de Transport şi de Sistem (OTS), Transelectrica a implementat măsuri menite să atenueze manifestarea riscurilor, asigurând continuitatea activităţii în condiţii de siguranţă, spun oficialii companiei.

Astfel, în anul 2020, s-a remarcat o scădere a consumului de energie cu 3,48% faţă de anul 2019. În intervalul ianuarie – decembrie 2020, a fost tarifată o cantitate de energie de 53,85 TWh, faţă de 55,34 TWh în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rezultatele obţinute în 2020, un an complicat pentru întreg sectorul economic, arată că Transelectrica s-a adaptat condiţiilor de business şi a reuşit să-şi concentreze eforturile pe acele acţiuni sustenabile şi esenţiale pentru siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional: investiţiile şi mentenanţa. În acelaşi timp, în anul 2020, Transelectrica a contribuit la funcţionarea economiei într-o perioadă marcată de efectele pandemiei, având de asemenea un aport important la bugetul statului român, a afirmat directorul general executiv CNTEE Transelectrica, Cătălin Niţu.

Veniturile totale operaţionale realizate în anul 2020 au înregistrat o uşoară scădere de 1% comparativ cu anul anterior (2,368 miliarde de lei în 2020 faţă de 2,398 miliarde de lei în 2019), determinată în principal de scăderea veniturilor operaţionale aferente activităţii zero profit (piaţa de echilibrare), dar şi de scăderea cantităţii de energie electrică transportată.

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea) realizate în intervalul ianuarie – decembrie 2020 au înregistrat o scădere de 4% comparativ cu perioada similară a anului anterior, până la 2,198 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte segmentul activităţilor cu profit permis, pe zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare SEN), s-a înregistrat o scădere cu 2% a veniturilor, determinată în principal de diminuarea cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor.

Totodată, preţul mediu pe PZU a avut o tendinţă accentuată de scădere începând cu luna ianuarie 2020, fiind cu circa 25% mai mic în anul 2020 faţă de anul 2019.

Obţinerea pentru al treilea an consecutiv a ratingului Ba1 (Corporate Family Rating) cu perspectiva pozitivă din partea agenţiei Moody’s Investors Service arată că Transelectrica are un profil financiar solid cu nivel redus de îndatorare şi valori financiare puternice, stabile şi predictibile.

scroll to top