Închide

Transgaz va intra cu 15% în acționariatul unui nou terminal de gaz lichefiat din Grecia

Avatar
Lng3 1024x562

Sursa foto: Mediterranean Gas.

Timp de citire: 3 minute

Compania greacă Mediterranean Gas, care dezvoltă proiectul ARGO, care presupune construcția unui nou terminal offshore pentru gaze naturale lichefiate (GNL) în apropierea orașului Volos, a cerut autorității de reglementare în domeniul energiei de la Atena să aprobe intrarea operatorului român al Sistemului de Transport al Gazelor Naturale Transgaz SA în acționariatul proiectului cu o participație de 15%, potrivit publicației de specialitate Balkan Green Energy News.

Numeroase state membre ale Uniunii Europene întreprind demersuri pentru înlocuirea importurilor de gaze naturale de proveniență rusească cu gaze naturale lichefiate importate din alte surse și aduse pe continentul european prin terminale de regazeificare.

În acest context, Grecia este hotărâtă să devină un hub regional pentru gazele lichefiate de care are nevoie Europa. Astfel, grecii construiesc un terminal plutitor pffshore în largul portului Alexandroupolis și o centrală electrică pe gaz în apropiere. De asemenea, sunt în curs de desfășurare planuri de extindere a terminalului de GNL de la Revithoussa.

Al treilea terminal GNL al Greciei

Un al treilea terminal GNL este propus spre construcție în largul portului Volos, de investiție fiind interesate și alte țări din sud-estul Europei.

Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor Naturale din România, SNTGN Transgaz, a ajuns la un acord cu Mediterranean Gas pentru achiziționarea unui pachet de 15% din viitorul terminal. Compania elenă a depus o cerere în acest sens la Autoritatea Elenă de Reglementare pentru Energie, Deșeuri și Apă (RAAEY).

Discuțiile pentru cooptarea companiei Transgaz în acționariatul terminalului ARGO de la Volos au fost anunțate la începutul verii, când o delegație condusă de directorul Transgaz, Ion Sterian, a întreprins o vizită în Grecia, pentru a finaliza negocierile.

De asemenea, presa greacă notează că Mediterranean Gas continuă discuțiile pentru extinderea în continuare a structurii acționariatului și, în curând, sunt de așteptat să apară mai multe noutăți în acest sens.

Potrivit planurilor, terminalul ARGO ar urma să aibă o capacitate anuală de regazificare de 3 miliarde de metri cubi de gaze, în prima sa fază de dezvoltare.

În cele din urmă, capacitatea anuală de regazeificare este normată la 4,6 miliarde de metri cubi. În prima fază, se preconizează că va putea procesa suficient GNL pentru trei miliarde de metri cubi.

Potrivit informațiilor disponibile în acest moment, compania intenționează să pună în funcțiune noua instalație în 2025.

Mediterranean Gas a finalizat la sfârșitul anului trecut prima fază a testului de piață pentru exprimarea interesului și alocarea capacității pentru terminalul ARGO din Volos.

Potrivit companiei, interesul arătat de companii grecești și internaționale a depășit capacitatea totală a terminalului GNL, cantitățile declarate fiind pe o perioadă de până la 25 de ani.

Piața românească, extrem de interesantă pentru companiile grecești de profil

România constituie o piață de dimensiuni considerabile din punct de vedere al consumului de gaze naturale, în condițiile în care poate absorbi până la 13 de miliarde de metri cubi.

În plus, România are o rețea de transport a gazelor naturale cu o excelentă conectivitate cu țările vecine, precum și cu piețele din Europa Centrală, ceea ce înseamnă că dispune de posibilitatea de a distribui cantități importante de gaze către aceste zone.

Totodată, Transgaz deține 25.000 km de rețea de gaze naturale, iar recent a achiziționat Sistemul Național de Transport al Gazelor din Republica Moldova. În plus, consumul anual al țării este estimat la 13-16 miliarde de metri cubi, în timp ce producția sa internă este de 5 miliarde de metri cubi, ceea ce arată importanța importurilor de gaze naturale pentru a-și satisface nevoile.

În plus, Transgaz tocmai a preluat Sistemul Național de Transport al Gazelor din Moldova, Vestmoldtransgaz (VMTG).

scroll to top