Închide

Ucraina are nevoie de un plan pe termen lung pentru exporturile de alimente către UE, spune un oficial

Avatar
sugar, cup, pile of sugar

Fotografie de 955169 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Uniunea Europeană trebuie să permită producătorilor ucraineni de alimente accesul pe termen lung la piețele UE, în loc să prelungească măsurile an de an, lăsându-i la mila presiunilor politice, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, potrivit ESM Magazine.

Ucraina dorește să elimine definitiv tarifele și cotele la importurile agricole din UE prin actualizarea acordului său comercial cu UE sau cel puțin să prelungească suspendarea actuală cu trei ani, a declarat Markiyan Dmytrasevych, ministru adjunct pentru politica agrară și alimentație, Markiyan Dmytrasevych.

“Avem nevoie de ceva mai convenabil pentru planificare”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu acordat în timpul unei călătorii la Bruxelles. “O mulțime de resurse sunt alocate acestor discuții în fiecare an. Apoi avem noi cereri, noi proteste în UE și în statele sale membre”.

În ultimele luni, exportatorii ucraineni de alimente s-au confruntat cu un val de proteste, inclusiv cu blocarea punctelor de trecere a frontierei, din partea fermierilor din UE, mulți dintre ei fiind furioși din cauza a ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială din partea importurilor ucrainene mai ieftine.

Comisia Europeană a propus ca taxele și cotele de import pentru produsele agricole ucrainene – suspendate inițial în 2022 după invazia Rusiei, care a afectat transporturile prin Marea Neagră – să fie ridicate pentru încă un an, până în iunie 2025.

Propunerea introduce o “frână de urgență” pentru păsări de curte, ouă și zahăr, permițând aplicarea de tarife dacă importurile depășesc nivelurile medii din 2022 și 2023.

Majoritatea guvernelor UE au susținut propunerea, dar situația în rândul legislatorilor este neclară. O comisie parlamentară urmează să voteze propunerea joi (7 martie), dar cu o serie de posibile amendamente.

Printre acestea se numără extinderea listei de produse de frânare de urgență și adăugarea ca an de referință a anului 2021, înainte de invazia Rusiei, când exporturile ucrainene către UE au fost limitate prin tarife și cote.

“Acest lucru nu va funcționa pentru noi”, a declarat Dmytrasevych.

El a spus că produsele agricole ucrainene nu dăunează piețelor UE. Zahărul ucrainean importat în UE a reprezentat mai puțin de 3% din consum, a spus el, iar prețurile din supermarketuri erau încă peste nivelurile de dinainte de război.

Într-adevăr, România a cerut în mod special importuri de zahăr, a spus el, în timp ce Ungaria, cu o interdicție efectivă de import, a avut, de asemenea, nevoie de zahăr ucrainean pentru a echilibra prețurile.

scroll to top