Închide

Ucraina vrea includerea Rusiei pe lista neagră a Grupului de Acțiune Financiară Internațională

Avatar
moscow, st basil's cathedral, night

Fotografie de designerpoint pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Ucraina face presiuni în mod activ pentru ca Rusia să fie inclusă pe lista neagră a Grupului de Acțiune Financiară Internațională (FATF), organismul global de supraveghere a criminalității financiare, prin retrogradarea acesteia la nivelul țărilor care necesită o revizuire internațională la următoarea sa ședință plenară din iunie, potrivit Euractiv.

În februarie, FATF a anunțat deja suspendarea Rusiei din organizație, pe motiv că aceasta “a încălcat angajamentele de cooperare internațională și respect reciproc”.

FATF, care este găzduit de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) la Paris, conduce acțiunile globale împotriva spălării banilor, precum și împotriva finanțării terorismului și a proliferării.

Acesta promovează standardele globale printr-un set de recomandări internaționale și efectuează evaluări ale cadrelor juridice ale țărilor.

Un raport confidențial depus la secretariatul FATF arată eforturile Ucrainei de a face presiuni pentru nominalizarea Rusiei în cadrul Grupului de revizuire a cooperării internaționale (ICRG) al FATF la următoarea reuniune plenară din 19-23 iunie, în vederea includerii pe “lista neagră” a organismului de supraveghere, potrivit EURACTIV.

ICRG are sarcina de a revizui aparatul juridic al jurisdicțiilor care prezintă un potențial strategic în domeniul combaterii spălării banilor (AML) și al combaterii finanțării terorismului (CFT).

Trecerea Rusiei pe lista neagră ar duce izolarea economică a țării cu un pas mai departe, plasând Moscova la același nivel cu Iranul, Coreea de Nord și Myanmar.

Ministrul ucrainean de finanțe, Sergii Marchenko, a confirmat joi (8 iunie) că Kievul dorește ca Moscova să fie inclusă pe lista neagră a grupului operativ.

Aceasta ar fi singura opțiune pentru “a proteja securitatea financiară globală [și] a contribui la eliminarea lacunelor existente în regimurile de sancțiuni”, a declarat Marchenko.

Ucraina nu este un membru oficial al FATF, dar interesele sale sunt reprezentate de Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului (MONEYVAL) al Consiliului Europei.

“Nominalizarea” Rusiei

Pentru fiecare țară înscrisă pe lista neagră, jurisdicțiile membre FATF trebuie să “aplice o diligență sporită” și “să aplice contramăsuri pentru a proteja sistemul financiar internațional de riscurile actuale de spălare a banilor, de finanțare a terorismului și de finanțare a proliferării care provin din țara respectivă”, conform statutului organizației.

Raportul confidențial de 300 de pagini, intitulat “Nominalizarea Federației Ruse la ICRG” și predat pentru 20 iunie 2023, încearcă să influențeze plenul FATF în favoarea unei revizuiri a statutului Rusiei în cadrul organizației.

Folosind o gamă largă de exemple și studii de caz, dintre care majoritatea sunt deja în domeniul public, EURACTIV înțelege că raportul afirmă că Rusia nu îndeplinește în totalitate standardele FATF, analizând în mod specific spălarea banilor, finanțarea terorismului și finanțarea proliferării.

Recent, Kremlinul a exercitat presiuni asupra guvernelor, în special asupra Indiei, pentru a bloca orice demers la FAFT care ar putea duce la includerea pe lista neagră, amenințând că, în caz contrar, va îngheța acordurile în domeniul apărării și al energiei, relata Bloomberg în luna mai.

Corupția, criminalitatea informatică și crima organizată

Separat, o “Carte albă” pe această temă, elaborată de un grup de lucru informal al societății civile ucrainene care oferă expertiză Ministerului ucrainean de Finanțe, consultată de EURACTIV, sugerează, de asemenea, că “Rusia nu îndeplinește în mod clar standardele FATF”.

Acesta afirmă că unitatea de informații financiare (FIU) Rosfinmonitoring a Rusiei este departe de a fi independentă, așa cum ar cere standardele FATF, și că, de fapt, lucrează mână în mână cu Kremlinul pentru a persecuta adversarii politici.

În general, cartea albă se concentrează asupra corupției la toate nivelurile statului rus, care favorizează “criminalitatea informatică, traficul de droguri și de persoane, precum și crima organizată”.

Creșterea schemelor de spălare a banilor, finanțarea mercenarilor din cadrul Grupului Wagner pentru operațiuni internaționale și finanțarea proliferării nucleare reprezintă doar o parte din ceea ce Ucraina consideră a fi o dovadă convingătoare a amenințării Rusiei la adresa ordinii financiare globale.

De asemenea, aceasta acuză Rusia de încălcarea sancțiunilor financiare și de intensificarea operațiunilor comerciale cu alte țări aflate pe lista neagră, inclusiv de susținerea programului de rachete al Iranului în schimbul furnizării de drone folosite în Ucraina.

Într-un articol de opinie publicat luni (5 iunie) pe site-ul web al Ambasadei Rusiei la Paris, șeful Rosfinmonitoring, Yury Chikhanchine, s-a plâns că războiul din Ucraina a dus la decizii “politice” ale FATF, care “contrazic dreptul internațional și distrug arhitectura de securitate mondială”.

Etapele următoare

Plenara FATF reunește delegațiile țărilor de trei ori pe an la Paris. O propunere poate fi înaintată de o coaliție de țări către Secretariatul FATF și, dacă este considerată validă, poate fi înaintată în plen pentru dezbatere.

Deciziile sunt apoi luate pe baza “consensului” în spatele ușilor închise.

Întrebat de EURACTIV despre raport și dezbatere, Secretariatul FATF a refuzat să comenteze pe această temă, invocând confidențialitatea documentelor plenare.

scroll to top