Închide

UE este de acord să atenueze regulile de capital pentru asigurători pentru a stimula investițiile

Avatar
European commission flags on poles

Fotografie de Marco pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind atenuarea normelor referitoare la capital pentru asigurători, o decizie care ar putea elibera zeci de miliarde de euro pentru investiţii în infrastructură şi tehnologiile ecologice, pentru a stimula creşterea economiei, transmite Reuters.

Reprezentanţii statelor membre UE şi ai Parlamentului European au fost de acord cu modificarea reglementărilor Solvency II (rata de solvabilitate) care se aplică companiilor de asigurări, cum ar fi Generali, Axa şi Allianz.

Modificările vor permite sectorului asigurărilor să investească în economie până la 100 miliarde de euro (108,82 miliarde de dolari), echivalentul a aproximativ 0,6% din PIB-ul UE.

“Rata de solvabilitate Solvency II este standardul global de bază pentru reglementarea sectorului asigurărilor, dar calibrarea lui este excesiv de conservatoare”, susţine Markus Ferber, europarlamentar din Germania, membru al Comitetului care a condus negocierile în numele Parlamentul European.

Modificările includ noi provizioane prin care li se vor cere companiilor de asigurări să ţină cont mai bine de riscurile legate de sustenabilitate şi să raporteze aceste riscuri.

Eliberarea zecilor de miliarde de euro pentru investiţii vine în urma reducerii aşa numitei “marje de risc”, un potenţial cost pentru ca un asigurător cu probleme să-şi transfere poliţele către un terţ, pentru a evita perturbarea clienţilor.

Marja de risc a fost redusă la 4,75% de la 6%.

Insurance Europe, un organism din industria asigurărilor, a salutat decizia.

“Va ajuta industria să rămână un investitor cheie pe termen lung, care va acţiona ca o forţă stabilizatoare în timpul perioadelor de volatilitate de pe pieţe”, a afirmat adjunctul directorului general al Insurance Europe, Olav Jones.

scroll to top