Închide

UE impune limite mai stricte privind nivelul metalelor toxice în alimente

Avatar
grocery store, market, supermarket

Fotografie de ccipeggy pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Alimentele pentru bebeluşi, legumele, fructele, cerealele, peştele şi alte produse alimentare vor trebui să îndeplinească limite mai stricte privind conţinutul de cadmiu şi plumb înainte de a putea fi vândute în Uniunea Europeană, potrivit noilor norme care vor intra în vigoare începând cu data de 30 august, informează AGERPRES, citând Reuters.

Cadmiu şi plumb sunt metale toxice prezente în multe produse alimentare, însă sub anumite niveluri maxime până la care nu sunt considerate periculoase pentru sănătatea umană.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că, în urma sfatului experţilor, a decis să reducă aceste niveluri maxime pentru o lungă listă de produse alimentare, în încercarea de a diminua expunerea la substanţe cancerigene.

“Ştim că o alimentaţie nesănătoasă creşte riscul de cancer. Decizia de astăzi vizează să îi pună pe consumatori pe primul plan, prin aceea că alimentele noastre vor fi mai sigure şi mai sănătoase”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.

Noile limite mai stricte cu privire la conţinutul de cadmiu se vor aplica începând cu data de 31 august iar cele cu privire la plumb începând din 30 august.

Produsele alimentare care conţin aceste metale peste noile limite, dar care au ajuns pe piaţă înainte ca noile reguli să intre în vigoare, vor putea fi vândute până la finele lunii februarie.

scroll to top