Închide

UE promite un răspuns la încălcarea de către Marea Britanie a acordului post-Brexit

Avatar
Brexit 2

Foto: Digi24

Timp de citire: < 1 minut

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a declarat că Uniunea Europeană va întreprinde acțiuni în justiție împotriva Regatului Unit pentru încălcarea condițiilor acordului post-Brexit, scrie Bloomberg.

Anunțul Marii Britanii că va întreprinde acțiuni unilaterale cu privire la regulile comerciale referitoare la Irlanda de Nord marchează a doua oară când premierul Boris Johnson a declarat că intenționează să încalce dreptul internațional, a declarat Šefčovič.

“Aceasta echivalează cu o încălcare a dispozițiilor de fond relevante ale Protocolului privind Irlanda / Irlanda de Nord”, a spus Šefčovič într-un comunicat. „Aceasta constituie, de asemenea, o abatere clară de la abordarea constructivă care a predominat până acum”.

Sefcovic urmează să aibă discuții cu David Frost, fostul negociator șef al Brexitului, care este acum responsabil pentru relațiile cu UE.

Într-o zi în care cea mai mare parte a Guvernului era concentrată asupra bugetului, executivul britanic a declarat că va renunța la documentele vamale privind alimentele care intră în Irlanda de Nord până în octombrie, după termenul limită de 1 aprilie pe care îl convenise cu UE. Marea Britanie a solicitat anterior prelungirea termenului, dar blocul comunitar nu și-a dat acordul.

Secretarul Irlandei de Nord, Brandon Lewis, a declarat că guvernul „ia mai multe măsuri operaționale temporare pentru a evita problemele acute, pe măsură ce înțelegerea cu UE continuă”.

„Acestea recunosc că trebuie acordat un timp adecvat pentru ca întreprinderile să implementeze noile cerințe”, a spus el.

Comerțul în Marea Irlandei a fost una dintre cele mai controversate caracteristici ale relației post-Brexit a Marii Britanii cu UE, întrucât companiile se văd nevoite să se lupte cu o nouă birocrație și cu fricțiuni legate de comerț.

scroll to top