Închide

Uniunea Europeană reacționează după ce Polonia și Ungaria au anunțat interzicerea importurilor de cereale din Ucraina

Avatar
EU flags at the European Commission Berlaymont building

Fotografie de Guillaume Périgois pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Acțiunea unilaterală privind comerțul de către statele membre ale Uniunii Europene este inacceptabilă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia și Ungaria au anunțat interzicerea importurilor de cereale și alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, informează Reuters.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au rămas în statele central-europene din cauza blocajelor logistice, afectând prețurile și vânzările pentru fermierii locali.

Chestiunea a creat o problemă politică pentru partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia într-un an electoral, deoarece a înfuriat oamenii din zonele rurale, unde sprijinul pentru PiS este de obicei mare.

„Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina”,

a spus purtătorul de cuvânt într-un comunicat trimis prin e-mail.

„În acest context, este important de subliniat că politica de comerț este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”.

„În vremuri atât de dificile, este esențial să coordonăm și să aliniem toate deciziile în cadrul UE”,

a adăugat declarația.

Polonia și Ungaria au fost implicate în conflicte de lungă durată cu Bruxelles-ul pe probleme precum independența judiciară, libertățile presei și drepturile LGBT, și ambele au avut fonduri reținute din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

TRANZIT

Interdicția poloneză, care a intrat în vigoare sâmbătă seara, se va aplica și în cazul tranzitului acestor produse prin țară, a declarat duminică ministrul Dezvoltării și Tehnologiei.

„Interdicția este deplină, inclusiv interdicția de tranzit prin Polonia”,

a scris Waldemar Buda pe Twitter, adăugând că vor fi purtate discuții cu partea ucraineană pentru a crea un sistem care să asigure că mărfurile trec doar prin Polonia și nu ajung pe piața locală.

Ministerul Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina a declarat sâmbătă că interdicția poloneză contrazice acordurile bilaterale existente privind exporturile și a cerut discuții pentru a rezolva problema.

Agenția de știri Ukrinform, administrată de statul ucrainean, a declarat că miniștrii ucraineni și polonezi urmează să se întâlnească luni în Polonia, iar discuțiile se vor concentra asupra acordului de tranzit.

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a afirmat duminică că interdicția este necesară pentru

„a deschide ochii UE asupra faptului că sunt necesare decizii suplimentare care să permită produselor din Ucraina să pătrundă adânc în Europa și să nu rămână în Polonia. “

Ucraina exportă majoritatea mărfurilor sale agricole, în special cereale, prin porturile sale de la Marea Neagră, deblocate în iulie, în conformitate cu un acord între Ucraina, Turcia, Rusia și Națiunile Unite.

Aproximativ 3 milioane de tone de cereale au părăsit Ucraina în fiecare lună prin coridorul de cereale al Mării Negre, în timp ce doar până la 200.000 de tone se deplasează în porturile europene prin teritoriul polonez, potrivit ministerului ucrainean.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky, a declarat în weekend că 500.000 până la 700.000 de tone de diverse produse agricole trec granița cu Polonia în fiecare lună, inclusiv cereale, ulei vegetal, zahăr, ouă, carne și alte produse.

scroll to top