Închide

UE vs SUA: Care este sprijinul financiar oferit Ucrainei în războiul contra Rusiei?

Avatar
war, destruction, despair

Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă al Uniunii Europene, susțină că UE a oferit Ucrainei același ajutor financiar ca și Statele Unite, potrivit Euronews.

Într-o intervenție la postul de radio francez France Inter, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că instituțiile europene și țările UE au participat la susținerea Ucrainei în război la fel de mult ca și Statele Unite.

“Contribuția totală pentru Ucraina de la începutul acestui război este de aproximativ 72 de miliarde de euro. Europa a dat aproximativ același lucru ca și SUA”, explică el.

Prezentatorul radioului intervine susținând că “americanii dau mai mult decât noi [europenii]”, la care Breton insistă că ambele sume ale contribuțiilor sunt aproximativ egale.

Pentru a verifica dacă acest lucru este adevărat, Euronews a apelat la Institutul Kiel, un think-tank economic german.

De la începutul războiului, echipa lor de analiști a urmărit toate contribuțiile trimise Ucrainei prin intermediul unui instrument numit Ukraine Support Tracker.

Potrivit cercetării lor, între februarie 2022 și mai 2023, SUA au promis un ajutor total de aproape 71 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Țările și instituțiile UE s-au angajat la 68 de miliarde de euro în total – aproape la fel ca Washingtonul.

UE acordă mai mult ajutor umanitar și financiar

Dar când vine vorba de ajutor umanitar, UE oferă de fapt de două ori mai mult decât SUA – 7,6 miliarde de euro față de 3,6 miliarde de euro.

Pe de altă parte, SUA au oferit mult mai mult ajutor militar – 43 de miliarde de euro, în timp ce UE a promis 28 de miliarde de euro pentru Ucraina.

În ceea ce privește ajutorul financiar, cum ar fi împrumuturile și subvențiile, UE a oferit Ucrainei 33 de miliarde de euro.

Cu toate acestea, SUA au oferit mai puțin – 24 de miliarde de euro în ajutor financiar Kievului.

Țările baltice dau mai mult în termeni de PIB

Unele guverne europene aduc contribuții financiare mai mari Ucrainei în raport cu dimensiunea propriilor economii.

În fruntea acestei liste se află Estonia, Letonia și Lituania. Tallinn contribuie cu 1,5% din PIB-ul său pentru a ajuta Kievul.

Riga și Vilnius îl urmează îndeaproape, donând 1,3% și 1,2% din PIB-ul lor.

Însă setul de date al Institutului Kiel ia în calcul contribuțiile doar până la sfârșitul lunii mai 2023. Următoarea actualizare disponibilă va fi publicată în septembrie 2023.

De atunci, SUA au anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de până la 500 de milioane de dolari – sau aproximativ 449 de milioane de euro.

De asemenea, SUA au confirmat că vor furniza muniții cu dispersie, o măsură controversată, deoarece aceste arme sunt interzise de majoritatea țărilor.

Bombele cu dispersie sunt considerate un risc major pentru populația civilă, deoarece pot detona atunci când sunt deranjate ani mai târziu.

scroll to top