Închide

UK vs. EU | Discuțiile continuă, dar pescuitul și regulile concurenței rămân nerezolvate

Avatar
output, door, shield

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Sâmbătă, la Bruxelles, au continuat discuțiile între Marea Britanie și Uniunea Europeană, la nivel de experți, însă un acord pare tot mai improbabil. La finalul discuțiilor, niciuna dintre părți nu a dat vreo declarație cu privire la progresele înregistrate în soluționarea dezacordurilor privind drepturile de pescuit și regulile de concurență loială, considerate drept principalele obstacole în calea unui acord, scrie Reuters.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte ca Marea Britanie să părăsească definitiv Uniunea Europeană, la 31 decembrie, cele două părți sunt supuse presiunii de a conveni asupra unei noi relații pentru a proteja relațiile comerciale dintre ele în valoare de aproape un trilion de dolari.î

Negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a spus vineri că au mai rămas ”doar câteva ore” pentru a ajunge la un acord comercial post-Brexit. El a menționat negocierile ”extrem de dificile” cu privire la modul în care UE ar putea riposta în cazul în care Marea Britanie ar încălca anumite standarde de producție pentru a câștiga un avantaj competitiv pentru produsele sale în raport cu cele ale statelor membre UE sau dacă Marea Britanie va interzice accesul pescarilor europeni în apele sale teritoriale.

Parlamentul European și-a reiterat sâmbătă insistența de a se ajunge la un acord cel târziu în acest weekend, pentru a-i acorda timp să ratifice acordul în mod corespunzător.

David McAllister, șeful grupului parlamentar britanic pentru Brexit, a declarat că Parlamentul de la Londra ar putea organiza o plenară de urgență pe 29 decembrie, dacă un acord ar fi încheiat nu mai târziu de acest weekend.

“Acest lucru necesită ca duminică seara, cel târziu, să primim un text, pentru a începe pregătirile”, a declarat el pentru radiodifuzorul german NDR.

Reprezentanții UE au spus de mult timp că dorește să protejeze dreptul Parlamentului European de a-și exercita supravegherea democratică prin votarea oricărui acord încheiat de negociatorii UE și Marea Britanie.

Cu toate acestea, dacă un acord ar fi parafat mai târziu de acest weekend, cele 27 de state membre UE ar putea încă să-l sancționeze pe cont propriu, pentru a permite o ”aplicare provizorie” a acestuia, un scenariu care i-ar putea deranja pe euro-deputați,

scroll to top