Umor sec bulgăresc de 1 Aprilie: Gheorghiță al lor le recomandă celor vaccinați să mănânce roșii
Persoanele care au primit vaccinul anti-COVID-19 ar trebui să mănânce roșii și să bea mai mult bulion, deoarece licopenul pentru care îl conțin roșiile reprezintă un remediu natural împotriva coagulării sângelui, a declarat miercuri directorul Centrului Național pentru Boli Infecțioase și Parazitare din Bulgaria, profesorul Todor Kantardzhiev, potrivit Euractiv.com.
”Îi sfătuiesc pe oameni să consume un pic mai multe roșii și suc de roșii ca de obicei, cam cu o lună înainte de a se vaccina. Licopenul previne coagularea sângelui și formarea cheagurilor de sânge”, a spus el, citat de publicația bulgărească Pogled.info.
Deși pare o glumă de 1 Aprilie, sfatul a fost prezentat cât se poate de serios de către profesorul bulgar, care ocupă și funcția de vicepreședinte al Comitetului Major Național pentru situații epidemice.
Comentariul privitor la consumul de roșii este singura declarație făcută de autoritățile bulgare cu privire la problemele raportate la imunizarea cu vaccinul produs de grupul britanico-suedez AstraZeneca, a cărui utilizare a fost restricționată de Germania din cauza cazurilor de incidente trombotice rare la femeile cu vârsta de sub 60 de ani.
Până în prezent, Bulgaria a vaccinat doar 6% din cetățenii țării, fiind de departe pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește programul său de vaccinare, iar principalul vaccin utilizat a fost cel produs de AstraZeneca.
Profesorul Kantardzhiev nu este la primul sfat neobișnuit pe care îl dă compatrioților. În urmă cu două săptămâni, le-a recomandat bulgarilor infectați cu COVID-19 să mănânce felii de lămâie presărate cu bicarbonat de sodiu, pentru că ar fi un remediu eficient pentru reducerea încărcăturii virale din gât.
Miercuri, profesorul a declarat pentru postul de televiziune bTV că aproximativ o treime dintre bulgari ar trebui să fie deja imuni la SARS-CoV-2, referindu-se la numărul total cumulat de persoane recuperate după boală și la cele care au primit vaccinul. Datele oficiale par să-l contrazică, întrucât totalul cumulat al acestora nu ar avea cum să depășească mai mult de 10% din populația Bulgariei.