Închide

Un celebru chef american își încearcă norocul pe noi teritorii: «haute cuisine» pentru pisici

Avatar
Nacho Si Stella Flay

Nacho și Stella Flay. Sursa foto: Nacho Flay on Twitter.

Timp de citire: 4 minute

Chef Bobby Flay și-a construit o prodigioasă carieră în gastronomia americană, ajungând să dețină restaurante celebre în întreaga lume, în Las Vegas, New York sau Atlantic City, precum și prin aparițiile lui în cooking-show-uri. În această lună, contractul lui cu Food Network, un cunoscut post TV american dedicat pasiunii culinare, a ajuns la final, după 27 de ani, iar de acum Flay și-a promis să se concentreze pe cucerirea unui nou tip de public – pisicile, potrivit CNBC.

Piața hranei pentru animalele de companie în SUA a explodat în ultimii ani – în special de la izbucnirea pandemiei, în condițiile în care numărul familiilor americane care dețin animale de companie a ajuns la un nivel record: 70% dintre gospodăriile americane, adică aproximativ 90,5 milioane de gospodării, dețin cel puțin un animal de companie, potrivit Asociației Americane a Produselor pentru Animale de Companie (APPA).

Desigur, cheltuielile cu produsele dedicate animalelor au crescut și ele, până la 103,6 miliarde de dolari în 2020, în creștere cu 6,5% față de anul anterior, potrivit APPA.

Cele mai mari cheltuieli se fac pentru hrana animalelor de companie și pentru recompense alimentare, care reprezintă în total 42 de miliarde de dolari, în creștere cu 9,7% în 2020 față de 2019. Creșterea se datorează faptului că tot mai mulți oameni au adoptat animale de companie și, drept consecință, au cheltuit mai mult pentru ele.

Flay, care se prezintă tuturor drept ”a cat guy”, și-a dat seama că nu este complet convins de oferta pe care a găsit-o pe piața hranei pentru pisici și că nu știe ce să le servească la prânz celor două pisici Maine Coon pe care le are, Nacho și Stella, pentru ca acestea să fie pe deplin satisfăcute.

”Mi-a fost greu să-mi dau seama cu ce ar fi cel mai bine să-mi hrănesc pisicile, așa că mi-am asumat responsabilitatea de la cap la coadă”, explică Flay într-o emisiune la CNBC.

Sasha Flamand
Un pisic veșnic flămând.

Un business delicios, ”Made by Nacho”

Flay a mai spus că s-a inspirat din tendințele de ”premium-izare” a mâncării pentru oameni, tendință care se manifestă și pe piața hranei pentru animale, inclusiv pentru pisici..

Ideea de business a început, așadar, ca un proiect făcut din pasiune, însă Flay spune acum că, de îndată ce produsele au fost dezvoltate și rafinate, scopul său pentru marca ”Made by Nacho” este acela de ”a face din ideea inițială, pornită ca un hobby, un business adevărat, care să nu mai fie doar o simplă pasiune”.

Flay a luat legătura cu Elly Trusedell, care a lucrat anterior pentru rețeaua de magazine Whole Foods, deținută acum de Amazon, ca director de inovare la divizia de mărci proprii, iar ulterior a fost CEO al companiei Canopy Foods, un așa-numit ”studio de creație gastronomică”. Elly a acceptat să i se alăture în calitate de co-fondator al afacerii.

În august 2020, cei doi au cooptat-o și pe Julie Nelson, fostă șefă a companiei Petco, una dintre cei mai mari jucători de pe piața americană de produse pentru animalele de companie, ea devenind președintă a noii companii pentru mâncare de pisici, urmând să își pună la dispoziție expertiza pentru dezvoltarea unui sistem de distribuție omni-channel a mărcii.

Când a fost lansat în aprilie, marca ”Made by Nacho” era disponibilă doar pe site-ul propriu și în rețeaua de magazine PetSmart, planurile fiind să își extindă rețeaua de desfacere în cele mai importante rețele de profil. Potrivit datelor prezentate de Bobby Flay, rata medie de revenire a clienților a fost impresionantă, de 64%, ceea ce i-a determinat să lanseze și un serviciu cu abonament pentru clienții fideli.

Câteva luni mai târziu, timp în care noul brand a înregistrat ”o creștere uluitoare, de la o săptămână la alta”, compania a angajat și un CEO, Tessa Gould, fostă CEO la SoulCycle (companie care produce și vinde echipamente pentru ciclism indoor) și la site-ul Buzzfeed. În afacerile cu mâncare pentru animale, Tessa nu era o novice, fiind anterior și șefă de marketing la Kinship, divizia de inovare a gigantului american al industriei de profil, Mars Petcare.

Să facem cunoștință cu Dl. Nacho Flay!

Nacho Flay este vedeta și inspirația pentru întreaga afacere.

La onorabila vârstă de șapte ani, a intrat în lumea reflectoarelor de pe Instagram și, în scurt timp, a adunat peste 240.000 de follower-i.

Flay spune că aromele mâncărurilor sunt decise de gusturile tradiționale ale pisicilor, însă a introdus și destule ingrediente de top care se regăsesc și în bucătaria umană, cum ar fi ficatul de rață sau somonul sălbatic de Alaska. Gama ”Made by Nacho” mai cuprinde și mâncare uscată care are la bază carne de vită, carne de iepure sau dovleac.

O piață pe vârf de val

Boom-ul cumpărăturilor online și numărul tot mai mare al deținătorilor de animale de companie, pe fondul pandemiei, a fost extrem de benefic pentru companiile din piața hranei pentru animalele de companie.

Barnicu
Un alt pisic, pregătit de Sărbătorile de iarnă.

Liderul pieței de comerț online de profil, Chewy, a raportat o creștere anuală de 27% a veniturilor în trimestrul al doilea al acestui an, până la 2,16 miliarde de dolari, creștere care se datorează, parțial, și creșterii bonului mediu de cumpărături. Vânzările per client activ au fost de 404 USD, în creștere cu 13,5% față de anul trecut, iar numărul de clienți activi ai Chewy a ajuns la 20,1 milioane de conturi, în creștere cu 21,1% față aceeași perioadă a anului trecut.

Rivalii de la Petco și-a mărit vânzările cu 19%, până la 1,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru al anului. Și Petco a raportat cheltuieli mai mari per client, motivul principal fiind acela că deținătorii de animale de companie și-au petrecut mai mult timp cu prietenii lor și le-au arătat mai multă grijă decât înainte.

”Am mai spus-o: am această teorie conform căreia animalele de companie i-au ajutat pe mulți americani să depășească pandemia din punct de vedere psihologic, legând o prietenie încă și mai strânsă și având încă și mai multă grijă de animalele lor de companie”, a spus CEO-ul Petco, Ron Coughlin, la conferința la care a anunțat rezultatele companiei pentru trimestrul al doilea.

În calitate de ”părinte” al celor două splendide exemplare de Maine Coon, Bobby Flay îi dă dreptate:

”Pandemia ne-a făcut pe toți să ne apropiem mai mult de animalele noastre de companie. Și înainte însemnau mult pentru mine, au fost o parte importantă a vieții mele și înainte de pandemie, dar cred că abia în ultimul an ne-am dat seama cu adevărat cât de incredibil de importante sunt pentru noi.”

scroll to top