Un februarie mai friguros schimbă prognoza consumului de gaze. Transgaz asigură: Totul sub control


Autor:    -  
The old gas stove on fire
Fotografie de KWON JUNHO pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Frigul din ultimele zile și prognoza pesimistă au făcut ca managementul Transgaz să reconsidere prognoza de consum de gaze naturale până la jumătatea lunii martie, pentru că, din cauza gerului mai ales nocturn, se extrag volume mai mari de gaze înmagazinate în depozitele Depogaz și Depomureș. Cu toate acestea, directorul general Transgaz, Ion Sterian, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi asigură pe români că situația este gestionabilă, sub controlul autorităților române, iar aprovizionarea cu gaze a românilor până la sfârșitul sezonului de extracție nu va fi afectată.

Prognoza de consum pentru perioada 11 februarie – 15 martie 2025 a fost revizuită prin prisma temperaturii mai scăzute față de prognoza precedentă citată de Gândul.ro, au anunțat oficialii Transgaz, marți, ceea ce presupune un consum mai ridicat.

Gradul de umplere a depozitelor a ajuns la 40,29%, conform celor mai recente date agregate de GIE la nivel european, din 9 februarie, față de 42,7%, cât era înregistrat anterior, pe 5 februarie. Și media la nivelul UE a căzut sub jumătate (48,4%), cu un maximum de 100% în Portugalia și un minim de 29,84% în Franța.

„De la începutul lunii februarie până azi, dar și până la sfârșitul lunii februarie a anului curent, temperatura medie este mai mică față de cea a lunii februarie 2024 cu aproximativ  8-10 grade Celsius în minus. Tocmai de aceea se consumă și se extrag mai multe gaze din înmagazinări”,

a explicat Ion Sterian, director general Transgaz.

Un februarie mai friguros decât anul trecut

În urmă cu un an, pe 10 februarie 2024, consumul a fost de 34 milioane metri cubi, iar luni, 10 februarie 2025, acesta a fost de aproximativ 52 milioane mc/zi, în contextul în care prognoza se săptămâna trecută includea un consum estimat pentru luni de 48,3 milioane mc.

Din tabelul comparativ realizat de Transgaz cu temperaturile din noiembrie 2024 – februarie 2025 față de perioada noiembrie 2023- februarie 2024, reiese că pe 10 februarie anul trecut temperatura medie era de 11,6 grade Celsius, în timp ce luni, a fost -3,7 grade Celsius.

Per ansamblu, diferențele de temperaturi medii lunare sunt semnificative în februarie 2025 față de februarie 2024, respectiv  -0,7 grade Celsius în februarie 2025 față de 8,2 grade Celsius în februarie anul trecut.

Iarnă capricioasă

În ianuarie 2025 a fost ușor mai cald decât în aceeași lună de anul trecut, însă în noiembrie și decembrie a fost mai frig decât cu un an înainte:

  • 2,9 grade Celsius în ianuarie 2025 față de 0,9 grade Celsius în ianuarie 2024,
  • 2,8 grade Celsius în decembrie 2024 față de 3,5 grade Celsius în decembrie 2023
  • 4 grade Celsius în noiembrie 2024 față de 7,1 grade Celsius în noiembrie 2023

În acest context, prognoza de consum a fost revizuită față de cea de săptămâna trecută, care arăta că la jumătatea lunii martie vor mai fi în stocuri aproape 720 de milioane de metri cubi de gaze (717,8 mil. mc). Conform prognozei actuale, la acest stoc se va ajunge cu două săptămâni la devreme, la începutul lunii martie, când era estimat anterior un stoc de 920,6 mil mc, potrivit cifrelor furnizate de șeful Transgaz.

„Nici aceste condiții nu va fi nici o problemă până la sfârșitul lunii martie cu aprovizionarea cu gaze și menținerea unui sistem național de transport echilibrat”,

a dat asigurări Ion Sterian, citat de Gândul.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!