Închide

Atac la Perrier-Vittel-Nestlé. Anchetă privind apele minerale pe care francezii le-ar “purifica”

Avatar
Perrier

Foto: X.com/Perrier

Timp de citire: 2 minute
  • Se întâmplă în Franța, unde procurorul general a anunțat deschiderea mai multor linii de investigații inclusiv pentru a stabili ”dacă denumirea de apă minerală „naturală” este înșelătoare sau nu”.
  • Afacerea ia amploare, iar o anchetă prealabilă a fost deschisă pentru înșelătorie de Parchetul Epinal împotriva companiei Nestlé Waters, bănuită că ar fi folosit tratamente ilegale pentru purificarea apelor sale minerale. 

Demararea anchetei propriu-zise, la o dată care nu a fost precizată, vine în urma unui raport al Agenției Regionale de Sănătate (ARS), potrivit precizărilor furnizate jurnaliștilor francezi de procurorul Frédéric Nahon, confirmând astfel, informațiile publicate, anterior, de Le Monde și Radio France, citate de France 24.

Cercetările au fost încredințate Serviciului național de investigații al DGCCRF și „sunt în curs de desfășurare, în special pentru a stabili dacă denumirea de apă minerală „naturală” este sau nu înșelătoare”, a mai spus magistratul. Conform reglementărilor, pentru ca apa să se califice pentru categoria „mineral natural” sau „sursă”, nu trebuie folosite dispozitive de dezinfecție.

Potrivit unor extrase din raportul Inspectoratului General pentru Afaceri Sociale (Igas) publicat de Radio France și Le Monde, „30% dintre mărcile franceze recurg la tratamente neconforme pentru a continua să vândă apă care este inițial improprie pentru consum. Igas a primit în 2021 „sarcina de a inspecta instalațiile de ambalare a apei minerale naturale și a apei de izvor” în Franța, după ce numărul unu mondial în ape minerale Nestlé Waters (Perrier, Vittel, Hépar, Contrex) a recunoscut ca a folosit ”practici de tratare neconforme pe siturile sale de producție”, precum lumina ultravioletă și filtrele de cărbune activ.

ARS făcuse un raport procurorului după ce a fost informat în legătură cu această practică de către compania numărul unu mondial în ape minerale.

Potrivit cotidianului regional Vosges Matin, ancheta prealabilă a fost deschisă în ianuarie 2023 de către Parchetul Epinal.

Ancheta Le Monde și Radio France vizează și grupul Alma, care produce aproximativ treizeci de mărci de apă îmbuteliată în Franța, inclusiv Cristaline, Saint-Yorre și Vichy Célestins.

scroll to top