Închide

Sentință definitivă: Un fost ministru de Finanțe și cumnatul lui Mircea Geoană, condamnați cu executare într-un dosar de corupție

Avatar
gray metal frame

Fotografie de Marco Chilese pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție la 7 ani și 4 luni de închisoare în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța. Mircea Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, condamnat la 6 ani. Un alt inculpat în dosar a fost Cristian Boureanu, retras din politică, pentru care faptele s-au prescris, anunță G4Media.

De asemenea, instanța supremă a decis confiscarea a 2,1 milioane de euro și 4 milioane de lei de la Sebastian Vlădescu și 2 milioane de euro și 3 milioane de lei de la Mircea Ionuț Costea, precum și menținerea sechestrelor pe avere pentru toți, inclusiv pentru Cristian Boureanu.

Vlădescu a fost condamnat în martie 2022, în primă instanță, la 8 ani și 6 luni cu executare. În aceeași speță, Mircea Ionuț Costea a primit 7 ani de închisoare, iar fostul deputat PNL Cristian Boureanu primise inițial o pedeapsă 4 ani și 3 luni cu executare (schimbare din condamnare cu suspendare).

Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, fostul deputat PNL, Cristian Boureanu și fostul șef al Eximbank, Mircea Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Cristian Dascălu, și administratorul unei societăți comerciale au fost trimiși în judecată, în noiembrie 2019, de DNA, în dosarul privind reabilitarea căii ferate București-Constanța.

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 2005-2017, o companie străină a plătit aproximativ 20 de milioane de euro, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

Contractul de reabilitare a fost câştigat în 2005 de asocierea de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka.

În 15 martie 2019, DNA l-a trimis în judecată pe Josef Hornegger, reprezentantul consorțiului de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka acuzate că l-au mituit pe fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti – Constanţa. Josef Hornegger și-a recunoscut faptele și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, potrivit comunicatului DNA.

scroll to top