Un nou conflict este pe cale să izbucnească între Croația și Serbia. Ce legătură are cu Tesla?

,
Autor:    -  
The statue of Nikola Tesla in his home village.
Statuia lui Nikola Tesla din satul lui natal, Smiljan. Fotografie de Damir Spanic pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Banca centrală a Serbiei a reacționat dur la știrea potrivit căreia Croația intenționează să pună imaginea cunoscutului om de știință și inventator Nikola Tesla pe monedele euro care vor intra în circulație de îndată ce statul adriatic va fi acceptat în uniunea valutară, scrie publicația Balkan Insight.

Identitatea etnică a lui Tesla este doar unul dintre numeroasele subiecte de dispută dintre cele două țări vecine din spațiul balcanic.

Banca centrală de la Zagreb a anunțat miercuri că propunerile finale pentru motivele cu care vor fi decorate viitoarele monede euro care vor circula în Croația și care vor înlocui moneda națională de astăzi, kuna, sunt stema croată, o hartă stilizată a țării, jderul – animalul după care kuna a fost numit (”kuna” în limba croată), câteva caractere glagolitice – cel mai vechi alfabet slav cunoscut – și figura inventatorului Nikola Tesla, născut pe teritoriul pe care astăzi se află zona centrală a Croației.

Tesla s-a născut în 1856 din părinți sârbi în orașul Smiljan din Imperiul Austro-Ungar. În 1884, s-a mutat în Statele Unite, unde și-a derulat cea mai mare parte a prodigioasei sale cariere științifice.

Tatăl său era preot al Bisericii Ortodoxe Sârbe. După ce a făcut primii ani de școală în orașele croate Gospić și Karlovac, apoi în Austria, la Graz, s-a mutat mai întâi la Budapesta și mai târziu la Paris, înainte de a pleca spre New York, unde a devenit cetățean american. Tesla însuși este citat pe scară largă spunând că era

”… mândru de originea mea sârbă și de patria mea, Croația”.

Utilizarea figurii lui Nikola Tesla pe monedele euro din Croația

”… ar reprezenta uzurparea moștenirii culturale și științifice a poporului sârb, cu atât mai mult cu cât este dincolo de orice îndoială că celebrul om de știință s-a declarat sârb, prin naștere și descendență, pe tot parcursul vieții sale”, a scris banca centrală de la Belgrad într-un comunicat postat pe site-ul său.

Sârbii au mai spus că ”vor fi întreprinse acțiuni adecvate în raport cu instituțiile UE, pentru a demonstra cât de inadecvată este propunerea croată”.

Croația a respins toate criticile și acuzele aduse:

“Nikola Tesla a fost selectat printre motivele care vor ilustra noua monedă euro pe baza numeroaselor răspunsuri din partea cetățenilor, care apreciază geniul acestui inventator”, a declarat banca centrală într-un răspuns prin e-mail pentru Bloomberg.

Premierul croat Andrej Plenković a adăugat:

“Faptul că Tesla, care s-a născut în Croația, era etnic sârb, îl vedem ca un atu pentru Serbia, nu văd cum și de ce asta ar putea fi o problemă. Să fiu în locul băncii centrale sârbe, aș spune chiar «Bravo!»”.

Aproximativ 50.000 de cetățeni au răspuns invitației Băncii Naționale Croate (HNB) de a participa la selecția online a felului în care ar urma să arate viitoarea monedă euro din Croația.

Cetățenilor li s-au oferit cinci variante spre evaluare, dar și-au putut posta și propriile sugestii, altele decât cele prezentate pe lista scurtă. Guvernul a anunțat că cetățenii au depus peste 11.000 de idei, însă varianta cu Nikola Tesla a fost cea mai des întâlnită.

Figura lui Tesla a fost nominalizată individual de 2.599 de cetățeni, adică 22,8% din toate propunerile.

Potrivit HNB, imaginea lui Tesla ar urma să fie ștanțată pe monedele de 50, 20 și 10 eurocenți.

Tesla, unul dintre marii științifici ai secolului XX, s-a născut lângă Gospic, în Croația, dar dacă „aparține” croaților sau sârbilor este o întrebare discutabilă. În anii 1990, naționaliștii croați și-au redus originile etnice sârbe.

Decizia finală privind simbolurile utilizate pe monedele euro croate va fi luată de Consiliul Național pentru Introducerea Euro.

În urmă cu un an, Croația, cel mai nou membru al UE, a fost acceptată în mecanismul ERM II, anticamera zonei euro. Potrivit planurilor băncii centrale de la Zagreb, țara ar urma să fie acceptată în zona euro în 2023.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!