Un startup folosește A.I. și decodează laptele matern. Planuri îndrăznețe cu impact public
Start-up-ul israelian Maolac folosește inteligența artificială pentru a dezvolta proteine din lapte uman pentru industria alimentară, cu un accent inițial pe nutriția sportivă,
Laptele matern este lăudat pentru proprietățile sale de stimulare a sistemului imunitar, pentru contribuția la dezvoltarea creierului și a oaselor și pentru eficacitatea în tratamentul multor afecțiuni ale pielii. De asemenea, se crede că exercită efecte antiinflamatorii directe, prin suprimarea funcției celulelor inflamatorii.
Abia după ce antreprenoarea Maya Ashkenazi a avut copii, ea a început să se gândească la ceea ce este în laptele matern și la ce anume îl face atât de special, anunță RoAliment citând Food Navigator.
„Mi-am dat seama că laptele matern este plin de proteine funcționale… Din acel moment, mi-am dat seama că, dacă aș putea descifra codul laptelui matern, l-aș putea face cu siguranță mai accesibil pentru toată lumea, și nu doar pentru bebeluși”,
a spus ea.
Potențial de piață
Ashkenazi este co-fondator la Maolac, firmă înființată în 2018, preluând rolul de CEO. Împreună cu CTO Ariel Orbach, a susținut potențialul pieței pentru laptele matern, despre care ei cred că se întinde pe mai multe categorii.
„Ne-am uitat la potențialul pieței pentru mai mult de o categorie și am realizat că aceasta este o piață de mai multe miliarde de dolari”,
și-a amintit ea.
O analiză rapidă a valorilor de piață sugerează că piața globală de nutriție pentru sugari este evaluată la 79 de miliarde de dolari, conform Mordor Intelligence, piața de nutriție sportivă este evaluată la 90 de miliarde de dolari, conform Global Industry Analysts, iar îmbătrânirea sănătoasă este evaluată la 31 de miliarde de dolari conform Coherent Market.
Iar sectorul animalelor de companie și al animalelor combinate este evaluat la 438 de miliarde de dolari, conform estimărilor IMARC Group și, respectiv, Knowledge Sourcing Intelligence.
În timp ce Maolac vede potențialul proteinelor din laptele matern în toate aceste categorii, compania a decis să se concentreze inițial pe nutriția sportivă.
Misiunea lui Maolac este de a avea un impact asupra sănătății și bunăstării oamenilor prin crearea de proteine din laptele uman.
„Ne-am început călătoria prin cartografierea întregii compoziții a laptelui matern”,
a explicat Ashkenazi.
Rezultatul este un produs nou format din două elemente: proteină activă cu o indicație specifică și un sistem unic de absorbție.
Pentru a porni la drum, Maolac reciclează colostrul certificat de la vaci. Din cele peste 250 de milioane de vaci de lapte de pe planetă, 5 miliarde de litri de colostru bovin sunt aruncate în fiecare an. Maolac valorifică aceste deșeuri pentru a crea un ingredient nou.
Platforma companiei se bazează pe combinația de colostru bovin, biologie computațională și inteligență artificială.
„Maolac folosește biologia computațională pentru a extrage fracții imunologice active (îmbogățite) din lapte și derivații săi pentru aplicații specifice care îmbunătățesc sistemul imunitar al oamenilor și animalelor pe baza studiilor preclinice și a cascadelor imunologice cunoscute”,
a explicat firma.
După ce a stabilit că există peste 1500 de proteine bio-active în laptele matern, algoritmul lui Maolac a comparat bibliotecile de proteine din colostrul bovin și laptele matern.
„Am descoperit că există peste 400 de proteine care sunt similare”,
a spus CEO-ul, creând o biosimilaritate impresionantă de 95% între cele două.
Concept de comercializare
Pentru a testa conceptul de comercializare compania a dorit să se concentreze inițial pe amestecul antiinflamator, pentru a reduce inflamația și a îmbunătăți timpul de recuperare la sportivi.
Potrivit start-up-ului, proiectul pilot realizat în laborator a reușit să îmbogățească produsul cu proteine cheie antiinflamatoare cu omologie ridicată (peste 95%) cu proteinele din laptele matern.
Un experiment cu culturi celulare in vitro folosind celule ale sistemului imunitar (PBMC) a arătat o scădere semnificativă a activării celulelor T în prezența proteinelor Maolac și o scădere puternică a factorului inflamator central INFy, incluzând celulele CD4 și CD8 (octaedrice în prezența anti-CD3).
Un experiment preliminar in vivo la șobolani a arătat că sistemul de livrare al lui Maolac permite o eliberare controlată a proteinelor sale prin administrare orală din intestin în fluxul sanguin.
Maolac lucrează la un model de afaceri B2B și se așteaptă ca primul său produs să fie gata de comercializare până în trimestrul I din 2023.