Închide

Ungurii fac coada la pompă, un sfert din stațiile MOL sunt complet goale. Orbán, pus la zid

Avatar
Mol 2

Sursa foto: MOL Group.

Timp de citire: 2 minute

O penurie de carburant a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, scrie Agerpres, citând agenția France-Presse. Într-o rară și surprinzătoare luare de poziție critică la adresa guvernului, compania petrolieră spune că această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la benzină impusă de guvernul lui Viktor Orbán.

”Situaţia ofertei este evident critică, cererea a explodat, consumatorii fac rezerve, şi au început achiziţiile determinate de panică”, a precizat György Bacsa, director executiv al MOL, într-un comunicat transmis agenţiei France-Presse.

Presa maghiară a prezentat marţi cozi de aşteptare de sute de metri la benzinăriile din ţară, în timp ce un fotograf al agenţiei France-Presse a constatat că majoritatea pompelor din mai multe staţii de alimentare din Budapesta erau goale.

”O penurie parţială a produselor noastre ne afectează întreaga reţea, iar un sfert dintre benzinăriile noastre sunt complet goale”, a declarat Bacsa.

Penuria de carburant este cauzată de o scădere cu 30% a importurilor de carburant, precum şi de unele operaţiuni de mentenanţă într-una din rafinăriile MOL, care ar urma să dureze “mai multe săptămâni”, a precizat el.

Deficitul de import este o consecinţă a plafonării preţurilor la carburanţi impusă de guvern, ceea ce a determinat companiile străine să îşi reducă livrările de carburant către Ungaria, conform Asociaţiei Benzinăriilor Independente (FBSZ).

”Trebuie să se renunţe la plafonarea preţurilor”, a precizat FBSZ într-un comunicat transmis AFP.

În noiembrie 2021, Budapesta a decretat un preţ fix de 480 de forinți, adică circa 1,17 euro pe litrul de benzină fără plumb 95. Revizuit la fiecare trei luni, plafonul a fost prelungit ultima dată în septembrie şi rămâne în vigoare până la finalul anului.

Guvernul a afirmat că plafonarea preţurilor – la o serie de produse alimentare de bază, precum şi la carburant – vizează sprijinirea activităţii economice şi reducerea inflaţiei galopante pe care executivul o pune pe seama efectelor sancţiunilor UE împotriva Rusiei.

Inflaţia din Ungaria calculată la un an a ajuns la 21,6% în octombrie, cel mai ridicat nivel al său de după 1996 şi al treilea cel mai mare din UE, conform Eurostat.

La rândul său, guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, György Matolcsy, a explicat că “plafonările de preţuri la carburanţi şi la produsele alimentare au adăugat trei-patru puncte procentuale la inflaţie”, determinând comercianţii să majoreze preţurile la alte bunuri.

“Ele trebuie eliminate imediat”, a declarat luni, într-o comisie parlamentară, Matolcsy, considerat în general un aliat al lui Orbán.

scroll to top