Închide

Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană ar putea bloca şi alte exporturi de vaccin anti-COVID

Avatar
corona, vaccination, pandemic

Fotografie de Alexandra_Koch pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat luni că și alte state ar putea bloca exporturi de vaccin anti-COVID-19, aşa cum a procedat Italia cu un lot al AstraZeneca, notează AFP.

Nu este un caz izolat, a declarat von der Leyen pentru ziarul german WirtschaftsWoche.

Roma a anunţat joi blocarea exportului a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 ale AstraZeneca produse pe teritoriul european, invocând o “penurie persistentă” şi “întârzieri de aprovizionare” ale grupului. Acestea urmau să ajungă în Australia.

„Dacă o companie nu livrează, nu putem permite exporturile”, a spus von der Leyen. „De la bun început am sprijinit Italia în decizia sa, deoarece, după cum vedem, AstraZeneca livrează sub 10% din ceea ce” fusese contractat inițial pentru primul trimestru, scrie Bloomberg.

Von der Leyen a spus că lucrurile se îmbunătățesc în UE, unde producția lunară de vaccin urmează să fie dublată. Comisia vede o producție de 90 până la 100 de milioane de doze pe lună până la sfârșitul lunii martie.

Spre deosebire de alți producători de vaccinuri Covid-19, în speță Pfizer/BioNTech și Moderna, AstraZeneca nu a furnizat încă dozele pe care le-a promis Uniunii Europene. AstraZeneca nu a livrat mai puţin de 10% din dozele comandate între decembrie şi martie, a acuzat şeful executivului UE. Compania suedezo-britanică a fost dur criticată de guvernele europene pentru livrările deficitare, în timp ce Regatul Unit a primit stocul promis de vaccinuri.

A fost pentru prima dată când un stat membru, Italia, a blocat exporturi prin intermediul mecanismului de control introdus la sfârşitul lui ianuarie de Bruxelles şi criticat dur de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Acesta prevede ca fiecare stat să examineze cererile de autorizare a exporturilor de vaccinuri produse pe teritoriul său, înainte a solicita avizul Comisiei, căruia trebuie să se conformeze.

Într-un atac hotărât și direcționat împotriva criticilor programului lent de vaccinare anti-Covid-19 al Uniunii Europene, von der Leyen și-a direcționat vina asupra producătorilor, în special spre AstraZeneca, despre care a spus că nu a făcut stocuri de doze pe măsură ce a început să producă în Europa.

Atât timp cât Astra „nu poate explica de ce nu au livrat în Europa, avem o problemă când vedem dozele din Europa, produse aici în Europa, mergând în altă parte”, a spus ea unui grup de femei jurnaliști de la Bruxelles.

„Cred că este responsabilitatea companiei să-și organizeze livrările.”

AstraZeneca a livrat până în prezent aproximativ 10,7 milioane de vaccinuri către UE, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Compania a promis că va furniza 40 de milioane de doze până la sfârșitul lunii martie.

Acest fapt poate explica parțial aprovizionarea lentă cu vaccinuri în UE. În blocul comunitar s-au administrat 9,1 injecții la 100 de persoane, potrivit Bloomberg. Comparativ, SUA a administrat 27 de doze, iar Marea Britanie aproape 35.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a reamintit totuşi săptămâna trecută că UE are o “altă abordare”, furnizând în general vaccinuri altor ţări, spre deosebire de SUA, în special.

Până în prezent, Uniunea Europeană a aprobat vaccinuri de la trei producători – Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Joi, este de aşteptat ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să aprobe şi vaccinul producătorului american Johnson&Johnson.

scroll to top