Închide

Vaccinul Pfizer-BioNTech, aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente

Avatar
Vaccin Ue

Foto: BioPharma Reporter

Timp de citire: 2 minute

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat luni utilizarea vaccinului COVID-19 dezvoltat în comun de compania americană Pfizer și partenerul său german BioNTech, anunță Reuters.

Acesta este primul vaccin anti-COVID-19 aprobat de EMA, autoritatea cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Europa. În urma deciziei de luni, ţările din UE vor putea să demareze campanii naţionale de vaccinare în aproximativ o săptămână.

Țările Uniunii Europene, inclusiv Germania, Austria și Italia, au declarat că intenționează să înceapă vaccinările din 27 decembrie, Europa încercând să ajungă din urmă Statele Unite și Marea Britanie, care au demarat vaccinările la începutul acestei luni.

Comisia Europeană va trebui să aprobe în mod formal vaccinul.

“Este un moment decisiv în eforturile noastre pentru a livra europenilor vaccinuri sigure şi eficiente”, a scris Ursula von der Leyen, Preşedintele Comisiei Europene, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Ea a declarat că se aşteaptă ca această decizie să fie luată în cursul serii de luni.

Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului au transmis, luni, că au interacționat cu alți dezvoltatori al altor vaccinuri anti-COVID, dar și cu dezvoltatori ai unor posibile tratamente care sunt în faza de elaborare.

Unele ar putea ajunge la Agenția Europeană a Medicamentului la începutul anului viitor.

„Pe cât sunt de fericită să vă anunț această noutate de azi (aprobarea vaccinului – n.r.), vă spun că suntem încă la o cotitură în această pandemie. Va dura până când vom reuși să vaccinăm mai mulți oameni și să asigurăm imunitatea. Știm mult mai multe despre această boală acum decât acum 10 luni, chiar mai mult decât știam acum 3 luni, dar sunt încă informații noi care apar și trebuie evaluate, așa cum este noua tulpină”, a spus o reprezentantă a Agenției.

În prezent nu există „nicio dovadă” că acest vaccin nu va funcționa în fața noii tulpini, a mai spus reprezentanta Agenției Europene. Aceasta recomandă în continuare ca oamenii să facă tot ce le stă în putere să stopeze răspândirea virusului, pentru că vaccinul singur nu va fi „glonțul de argint” care să ne ajute la întoarcerea la viața normală, chiar dacă „e un pas uriaș”.

Primele doze de vaccin vor ajunge în România în 26 decembrie, iar în 27 decembrie începe vaccinarea cadrelor medicale din spitalele de primă lini

În urma deciziei de luni, ţările din UE vor putea să demareze campanii naţionale de vaccinare în această săptămână.

Toate cele 27 de țări din Uniunea Europeană, inclusiv Germania, Austria, Italia, dar și România, au anunţat deja că sunt pregătite să înceapă vaccinările simultan, dar și simbolic pe 27 decembrie, în contextul în care Europa încearcă să prindă din urmă Statele Unite şi Marea Britanie, care au demarat deja campaniile lor de vaccinare la începutul lunii decembrie.

scroll to top