Închide

Vești bune de la Pfizer: vaccinurile își păstrează o eficiență de 91% la șase luni de la rapel

Avatar
Albert Bourla

Albert Bourla, CEO-ul Pfizer Inc. Sursa foto: Drew Angerer/Getty Images/Axios.com.

Vaccinul anti-Covid-19 al companiilor Pfizer și BioNTech a rămas extrem de eficient la șase luni de la inoculare, conform celor mai recente rezultate ale studiilor pe termen lung realizate de companie, scrie Bloomberg.

Datele relevate de studiul de fază finală la care au participat 46.307 de persoane au arătat că vaccinul a fost eficient în proporție de 91,3% în prevenirea cazurilor simptomatice, la o săptămână după doza de rapel și până la șase luni după aceasta.

De asemenea, cele două companii au furnizat unele dintre primele date despre felul în care vaccinul protejează împotriva tulpinii B.1.351 apărute în Africa de Sud. Nouă din cei 800 de participanți la studiu din Africa de Sud s-au infectat cu SARS-CoV-2, dintre care șase au fost infectați cu tulpina B.1.351. Toți au fost în grupul placebo, ceea ce sugerează că vaccinul își păstrează eficacitatea de 100% și împotriva acestei tulpini. Totuși, eșantionul pe care s-a realizat studiul în privința noii tulpini este prea mic pentru ca rezultatele să fie pe deplin concludente.

Acțiunile Pfizer au crescut cu 0,5% în tranzacțiile pre-market, în timp ce BioNTech a urcat cu până la 1,4%.

Pfizer va prezenta în curând datele noului studiu autorităților de reglementare din întreaga lume și le va trimite spre publicare într-o revistă științifică, a declarat purtătorul de cuvânt al Pfizer, Amy Rose.

Rezultatul eficacității vaccinului la șase luni este doar puțin inferior celui prezentat inițial, de 95%, la care s-a ajuns pe baza unor studii de durată mult mai scurtă.

Companiile mai arată că inocularea cu cele două doze a prevenit toate sau aproape toate cazurile severe de îmbolnăvire pe parcursul a șase luni, în funcție de definiția exactă utilizată.

Acestea au adăugat că nu au fost identificate motive noi de îngrijorare în privința siguranței administrării vaccinurilor.

Datele au fost făcute publice printr-o declarație comună a companiilor și nu au fost examinate și publicate independent într-o revistă științifică. Oricum, ele oferă un semnal de bun augur în legătură cu eficacitatea robustă și rezistentă în timp a vaccinului.

Rezultatele ”furnizează primele rezultate ale testărilor clinice care arată că un vaccin poate proteja eficace împotriva tuturor variantelor aflate în circulație, un factor de importanță majoră pentru atingerea imunității de turmă pentru populația globală”, a declarat și CEO-ul BioNTech, Ugur Sahin.

scroll to top