Închide

Vietnam va reduce exporturile de orez până în 2030. Care este scopul acestei măsuri?

Avatar
rice field, paddy field, agriculture

Fotografie de ignartonosbg pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Vietnamul își propune să își reducă exporturile de orez la patru milioane de tone pe an până în 2030, a declarat guvernul într-un document care detaliază strategia sa de export de orez, față de 7,1 milioane de tone anul trecut, potrivit ESM Magazine.

Vietnamul este al treilea mare exportator de orez din lume, după India și Thailanda.

Măsura are ca scop ‘stimularea exporturilor de orez de înaltă calitate, asigurarea securității alimentare interne, protejarea mediului și adaptarea la schimbările climatice’, potrivit documentului guvernamental, datat 26 mai și analizat de Reuters.

Veniturile din exportul de orez vor scădea la 2,62 miliarde de dolari (2,4 miliarde de euro) pe an până în 2030, de la 3,45 miliarde de dolari (3,2 miliarde de euro) în 2022, se arată în document.

“Deși suprafața cultivată cu orez în Vietnam se reduce din cauza schimbărilor climatice, iar unii fermieri trec la cultivarea altor culturi și la creșterea creveților, strategia pare a fi prea agresivă”, a declarat sâmbătă un trader de orez cu sediul în Ho Chi Minh City.

Comerciantul a declarat că unii cultivatori de orez din Delta Mekong transformă părți din câmpurile lor în ferme pomicole, cultivând mango, grapefruit, jackfruit și durian, dar marea majoritate rămân dependenți de orez.

Tendința de a cultiva creveți are loc în zonă de ani de zile, deoarece creșterea apei de mare declanșată de schimbările climatice aduce o salinizare semnificativ mai mare în regiunea Deltei Mekong.

Exportul de orez

Vietnamul își va diversifica piețele de export de orez pentru a-și reduce dependența de o țară, se arată în documentul guvernamental. Filipine a fost mult timp cel mai mare cumpărător de orez al Vietnamului, reprezentând 45% din livrările sale de anul trecut.

Prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh i-a spus președintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr. la o reuniune regională din Indonezia, luna aceasta, că Vietnamul este dispus să furnizeze orez Filipinelor pe termen lung, la prețuri rezonabile.

Până în 2025, 60% din exporturile de orez vietnamez vor fi livrate pe piețele asiatice, 22% în Africa, 7% pe piețele americane, 4% în Orientul Mijlociu și 3% în Europa, se arată în document. Până în 2030, piețele asiatice vor reprezenta 55%, iar Europa 5%.

‘Vietnamul va încerca să stimuleze livrările de orez către piețele care au o cerere mare de cereale de calitate și către piețele cu care Vietnamul a semnat acorduri de liber schimb’, se arată în document.

Documentul precizează că Vietnamul va încerca, de asemenea, să reducă reziduurile de produse fitosanitare, inclusiv pesticide, din orezul său.

Asociația Vietnam Food, care reprezintă procesatorii și exportatorii de orez, nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Guvernul a declarat că Vietnamul se va concentra pe producția de orez de înaltă calitate, parfumat și glutinos, reducând în același timp producția de cereale de calitate scăzută la 15% din producția totală până în 2025 și la 10% până în 2030.

“Mă îndoiesc că strategia se va materializa, deoarece producția de orez depinde de ofertă și de cerere, nu de o decizie guvernamentală”, a declarat un alt comerciant de orez din provincia An Giang, din Delta Mekong.

Exporturile de orez din Vietnam în primele patru luni ale acestui an au crescut cu 40,7% față de anul precedent, ajungând la 2,9 milioane de tone, potrivit datelor vamale guvernamentale.

scroll to top