Viitorul, azi! Designerii și inginerii de mâine ai lumii mobile concurează în Formula Student

, , ,
Autor:    -  
Formula Students Spielberg
Studenții universităților tehnice de top din Austria se întrec în proiecte inovatoare pe circuitul RedBull Ring din Spielberg, landul Styria, Austria. Foto: motor.at

Timp de citire: 3 minute

Majoritatea băieți, dar și câteva fete, zac sub mașinile de curse, înșurubând, ciocănind, discutând. Toți se visează Niki Lauda sau Gerhard Berger, austriecii care au făcut istorie în Formula 1. Sau mai degrabă făcând parte din echipele tehnice ale Formulei 1. Însă drumul până acolo presupune multă muncă și cunoștințe tehnice. Dar tinerii de la Formula Student nu dau înapoi.

Cei care nu sunt la boxele echipelor sau pe circuit încearcă să se relaxeze. Unii au ochii închiși. Este însă greu de crezut că pot ațipi la nivelul de zgomot atât de tipic pentru o pistă de curse. Dar sunt obosiți. Deoarece competiția Formula Student cere mult de la participanți.

Austria își pregătește talentele motorsportului din timp. Competiția din Spielberg durează patru zile, apoi există o scurtă pauză și începe călătoria către următoarea competiție într-o altă țară, un alt oraș. De dimineață până seara, totul se învârte în jurul mașinii de curse cu care studenții lucrează de atâta timp. Se pregătesc de un an. Ei gândesc, planifică, proiectează, testează mașina de curse, caută sponsori și companii partenere precum AVL, Magna sau Mercedes, scrie motor.at.

O echipă de curse este ca o companie. Echipele au în consecință mulți membri. Există între 30 și 70, de la ingineri mecanici la ingineri electroniști și studenți la marketing. Unii dintre ei obțin credite ETCS pentru angajamentul lor față de Formula Student (notă: obținerea unui anumit număr de puncte ETCS este necesară la fiecare curs).

Motivul principal pentru participarea la competiție nu îl constituie în niciun caz creditele obținute pentru școală. Nu ar merita efortul. Studenții o fac cu pasiune.

Formula Students Austria

Foto: FS Austria

Electrice și pe combustie

Dacă întrebați pe aici, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la viitorul mobilității. Tinerii au idei și vor să cerceteze diferite acțiuni. Concentrarea pe un tip de unitate, care este urmărită în prezent de majoritatea producătorilor auto, nu este pe deplin înțeleasă pentru mulți aici, în Spielberg.

„Nu înțeleg gândirea intermitentă în direcția electromobilității. Atât de multe ar fi posibile în zilele noastre”, spune un student la inginerie mecanică de la Universitatea de Științe Aplicate din Esslingen, Germania.

Universitatea de Științe Aplicate din Esslingen este prezentă cu două mașini: una cu motor electric, una cu motor cu combustie.

Alexander Gruber este directorul tehnic al echipei de curse de la Universitatea de Științe Aplicate Joanneum din Graz. El spune, referindu-se la cursă:

„Motoarele cu ardere internă sunt foarte cool. Dar mașinile electrice sunt pur și simplu mai rapide. Și industria se mișcă în direcția electromobilității.”

Echipa Joanneum are 73 de membri. Va fi ultimul an în care vor concura cu un motor cu combustie. De anul viitor vor participa la competiții doar cu o mașină electrică. S-a decis deja:

„Am avut mult timp la dispoziție în perioadele de carantină, așa că am construit o mașină nouă”, spune Alexander Gruber, de parcă ar fi cel mai natural lucru din lume.

Profesorul Kurt Steiner (foto jos) este președintele departamentului de inginerie și șeful departamentului de tehnologie a vehiculelor / inginerie auto la Universitatea Joanneum de Științe Aplicate din Graz. Joanneum este una dintre cele cinci universități austriece care participă anul acesta la competiția internațională Formula Student.

Kurt Steiner

Profesorul Kurt Steiner, Universitatea de Științe Aplicate Joanneum din Graz, Austria. Foto: stefanleitner.com

„Aceasta este o tehnologie de vârf. Dacă te uiți la manoperă, nu mai suntem departe de Formula 1”, spune Kurt Steiner. 

Competiție pentru crema universităților tehnice europene

În plus, sunt prezente și echipe de la Universitatea Tehnică din Viena, Universitatea Tehnică din Graz, Universitatea de Științe Aplicate Campus din Viena și, pentru prima dată, Universitatea Leopold-Franzens-Innsbruck. Un total de 54 de echipe din Europa se află în Spielberg, de exemplu din Franța, Italia și Elveția. Echipele internaționale au rămas însă acasă anul acesta din cauza coronacrizei. Sunt prezente însă universitățile tehnice de top din Austria.

Proclamatul sfârșit al motoarelor cu ardere internă schimbă, de asemenea, curricula cursurilor. Profesorul Kurt Steiner completează:

„Continuăm să transmitem competența pentru dezvoltarea motoarelor cu ardere internă, pe care, în calitate de inginer tehnologic al vehiculelor, trebuie pur și simplu să le stăpânești. Dar am trecut și la acționări alternative și la conducere autonomă. Suntem pregătiți și absolvenții noștri sunt gata pentru orice răsturnare. Este sigur că în viitor va fi utilizată conducerea electrică, deși motorul cu combustie va continua să fie utilizat în zone periferice industriale.”

Nevoile clienților nu ar putea fi încă suficient de satisfăcute cu tehnologia actuală. În Formula Student, studenții lucrează la idei noi și inovatoare. Companiile care le sponsorizează beneficiază și ele de aceste idei. De exemplu, compania austriacă Kreisel Electric susține deja prima mașină de curse Joanneum cu transmisie electrică, care va debuta anul viitor.

„Studenții care participă aici sunt pietrele fierbinți pe care fiecare companie le caută”, conchide Kurt Steiner.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!