Învitat la postul de televiziune B1 TV, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat că în PNRR sunt cuprinse printre altele condiționalități pentru ca România să aibă în viitor un buget solid, un sistem de pensii sustenabil și un sector sanitar care să răspundă mult mai bine nevoilor.
„Eu cred că ce trebuie să rețină oamenii legat de PNRR este că acest PNRR vine cu bani pentru a finanța investiții de care noi avem nevoie, spitale, autostrăzi, rețele de apă și canal ș.a.m.d. Sunt lucruri foarte bune pentru care acceptăm acest PNRR. Mai mult decât atât, și este mult mai important pentru mine decât banii care vin, sunt reformele din PNRR. Eu cred că nu putem spune că nu vrem un buget sustenabil, un buget construit pe principii corecte. În PNRR sunt cuprinse câteva condiționalități pentru ca România în viitor să aibă un buget solid, un buget sustenabil, sau un sistem de pensii sustenabil, sau un sistem de sănătate care să răspundă mult mai bine nevoilor, digitalizare ș.a.m.d”, a declarat liberalul, care a spus că „singura piedică în accesarea fondurilor europene suntem noi, românii”.
România a primit o primă tranșă din PNRR, constând în 1,8 miliarde euro. Întrebat dacă există vreun obiectiv care ar putea genera riscul de a pierde sau de a întârzia nepermis de mult următoarea tranșă de bani, ministrul a explicat:
„Nu cred, nu cred lucrul acesta. Din cele 21 de obiective, cinci sunt deja atinse. Mâine (vineri, n.r.) sper și, de fapt, cu siguranță vom adopta ordonanța privind fluxurile financiare din PNRR, și acesta este un alt obiectiv pe care o să îl bifăm. Sunt altele care sunt bifate, însă nu au fost emise documentele pentru a fi formalizată atingerea acestor obiective, deci nu cred că există în momentul acesta ceva care să ne îngrijoreze, dar bineînțeles că trebuie să fim vigilenți și să stea cineva cu ochii tot timpul pe atingerea acestor obiective pentru că, altfel, riscăm ca oamenii să se relaxeze și să ne trezim că nu se mai întâmplă”.
Întrebat dacă se mai pun sub semnul întrebării venirea banilor din PNRR în România, ministrul liberal a explicat:
„Singura piedică în accesarea fondurilor europene suntem noi, suntem noi, românii. Dacă înțelegem că e o mare șansă pentru România, pentru noi, să ne dezvoltăm, vom face toate eforturile să accesăm banii europeni și ei ne stau la dispoziție. Din punctul meu de vedere, faptul că PNRR este un program, un proiect care va dezvolta România e un lucru știut de toată lumea și nu cred că există vreun dubiu din punctul acesta de vedere. Vreau să vă spun că vorbesc cu oameni simpli din zona rurală, care își pun și ei mari speranțe în acest PNRR pentru că văd la televizor, citesc în presă tot felul de lucruri despre PNRR și își dau seama că atunci când vorbim de infrastructură, de spitale ș.a.m.d. nu poate să fie un lucru rău”.
Întrebat dacă România s-a obligat să renunțe la încălzirea pe bază de lemne, Dan Vîlceanu a adăugat:
„Nu, nicidecum. Există o frază, un punct în PNRR, în componenta 6, la energie, unde se vorbește despre renunțarea în timp, în ani de zile, la cărbune (…) și că România trebuie să diversifice mixul energetic – repet, mixul energetic – în sectorul încălzirii și răcirii, reducând componenta de biomasă forestieră, dar asta nu înseamnă și nu se referă la casa omului sau la faptul că nu mai ai voie să faci grătar, am auzit și chestia asta. Gândiți-vă că inclusiv în străinătate sunt oameni care au șemineu, o sobă… Nu există așa ceva, nu ne va opri nimeni să ne încălzim cu lemne. Dacă ne uităm la ce se întâmplă astăzi în România, câți oameni se încălzesc cu lemne în mediul rural, cred că peste 80% se încălzesc cu lemne pentru că instalațiile de gaze în România sunt foarte puține și cred că aproape 70% din teritoriul României nu e prevăzut cu rețele de gaz”.